Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2010. május 16., vasárnap

Ezer székely leány ünnepe

Maros, Hargita és Kovászna Székelyföld sajátos kulturális identitását mutatja be.




Marosvásárhelyen fotókiállítással népszerűsíti a csíksomlyói Ezer Székely Leány ünnepét Ádám Gyula. Maros, Hargita és Kovászna megye önkormányzata először szervez olyan közös ünnepségsorozatot, amellyel a Székelyföld sajátos kulturális identitását mutatják be.

A csíksomlyói nyeregben minden július első szombatján egész Székelyföldről összegyűlnek azok, akiknek fontosak a népi hagyományok.
– Ezt annak idején a Katolikus Nőszövetség tagjai kezdeményezték azoknak a székely lányoknak, akik a nagyvárosokban szolgáltak, hogy a kultúrájukat, néphagyományukat, táncukat, éneküket és azt a tartást, amit otthonról vittek, ne veszítsék el – mondta Ferencz Angéla a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója.
A kommunista időszak kényszerszünete után is a nemzeti közösséghez való ragaszkodás ünnepeként kelt életre az Ezer Székely Leány napja. A közös ünneplésben rejlő megtartó erő késztette a székely megyék önkormányzatait is az összefogásra.
Az Ezer Székely Leány Napját bemutató fotókiállítás május 18-adikáig látható a marosvásárhelyi Kultúrpalota előcsarnokában.

DunaTV

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés