Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. október 20., kedd

Újabb 32 bolygót találtak

Az Európai Déli Obszervatórium Chilében található távcsövével találták meg az exobolygókat, melyek közül a legkisebb is ötször nagyobb tömegű a Földnél, a legnagyobbak a Jupiter 5-10-szeresére rúgnak.

A felfedezést azért tartják jelentősnek, mert valószínűsíti, hogy az Univerzumban az eddig képzeltnél több az aránylag kis tömegű, így esetleg a Földre is hasonlító bolygó. "A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a Nap jellegű csillagok legalább 40 százalékának lehetnek kis tömegű bolygói. Ez igazán fontos, mert azt jelenti, hogy gyakorlatilag mindenütt vannak kis tömegű bolygók a világegyetemben" - mondta a BBC-nek Stephane Udry, a Genfi Egyetem kutatója.

Ezzel a felfedezéssel együtt már több, mint 400 bolygót találtak csillagászok a Naprendszeren kívül.

Közvetett nyomok

A kutatók az úgynevezett HARPS spektrométer segítségével találták meg a 32 bolygót. Ez az eszköz nem közvetlenül mutatja meg a bolygókat, hiszen azok ehhez túl távol vannak, hanem indirekt módon, a közeli csillagok látszólagos vibrálásnak elemzése alapján, a jelenséget ugyanis a bolygók gravitációs mezője okozza.

A technológia mérési korlátai miatt eddig főleg aránylag nagy, legalább Jupiter-méretű égitesteket találtak, de a különleges készüléket most kifejezetten a kicsik megtalálására vetették be, aránylag kisebb és hidegebb csillagokat pásztázva.

A cél az lenne, hogy valamelyik csillag lakható zónájában, vagyis attól az élet kialakulására alkalmasnak vélt távolságban megfelelő méretű és szilárd halmazállapotú bolygót találjanak. Olyan bolygót, amin a hőmérséklet lehetővé teszi a folyékony víz megmaradását.

Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés