Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. október 6., kedd

160 éve végeztették ki dicső magyarjainkat: az aradi vértanúkat az osztrák Habsburgok

A parlament épületére kitűzött gyászlobogó az ő emlékük előtt tiszteleg. Magyarország szuverenitásáért küzdöttek.



Nemzeti gyásznappal emlékezünk az aradi vértanúkra. 160 éve végezték ki Aradon a szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt. Az október 6-i megemlékezések reggel kezdődtek meg Budapesten, a Kossuth téren.


A himnusz hangjaira ünnepélyesen felvonták, majd félárbocra engedték a Magyar Királyság zászlaját. A megemlékezésen jelen voltak a közjogi méltóságok, Sólyom László királyi kancellár, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly - magyar hősökként emlékezünk rájuk, akik életüket áldozták a szabadságért. Valamennyiüket kötél általi halálra ítélték, majd kivégezték. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten gróf Batthyány Lajos volt miniszterelnököt. Kivégzése helyszínén áll szomorú mementóként a Batthyányi-örökmécses.

A Batthyány-mauzóleumnál a kegyelet és a megemlékezés koszorúit helyezte el Sólyom László királyi kancellár. A szabadság alkotórészei most is ugyanazok, mint 1848-49-ben: az emberi méltóság tisztelete, a hazaszeret és a jövőért viselt felelősség. A politikai erők a történelemben mutattak már példát az összefogásra.


Forrás: Híradó
Szerző: Papp Klára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés