Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. október 3., szombat

Európa és Latin-Amerika

Az Európai Bizottság szorosabb együttműködést szorgalmaz Latin-Amerikával

http://www.euvonal.hu/kulugy/upload/M_15/rek2/6179.jpg

Az Európai Bizottság tegnap (2009. szeptember 30.) mutatta be megújított szakpolitikáját, amelynek célja az EU és Latin-Amerika közötti stratégiai partnerség megerősítése. A Bizottság többek között intenzívebb és célzottabb párbeszédet szorgalmaz a térség országaival, valamint egy új pénzügyi eszközt is létrehoz célzott beruházási projektek finanszírozásához.

A Bizottság „Az Európai Unió és Latin-Amerika: Globális szereplők partnersége” című közleményében a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi állását értékelte, valamint körvonalazta az elkövetkezendő évek céljait és törekvéseit. A legközelebb 2010 tavaszán Spanyolországban megrendezésre kerülő EU–Latin-Amerika–Karib-térség csúcstalálkozóra készülve a közlemény új irányokat és szakpolitikai ajánlásokat határozott meg olyan kihívások kezelése érdekében, mint az éghajlatváltozás, a gazdasági és pénzügyi válság, az energiabiztonság vagy a migráció.

A közlemény a jövőre nézve négy fő szakpolitikai irányt tartalmaz:
  • A két térség közötti párbeszéd élénkítése és célzottabbá tétele
  • A regionális integráció és a kölcsönös összekapcsolódások megerősítése
  • A kétoldalú kapcsolatok megerősítése és a sokszínűség fokozottabb figyelembevétele
  • Az együttműködési programok egyedi igények szerinti alakítása és adaptálása
A Bizottság emellett létre kíván hozni egy latin-amerikai beruházási keretet (angol rövidítése: LAIF), amely ösztönözné a pénzügyi intézmények által az energia-infrastruktúra – így az energiahatékonyság és a megújuló energiarendszerek, a közlekedés, a környezetvédelem és a társadalmi kohézió – területén folytatott projektek finanszírozásához nyújtott erőforrások mozgósítását. Az új beruházási keret szélesebb körű beruházásokra nyújthat majd lehetőséget, különösen az infrastruktúra tekintetében, az elképzelések szerint ez közvetve új munkahelyek megteremtését is elősegítheti, és hozzájárulhat a régió gazdasági fejlődéséhez is.

Benita Ferrero-Waldner, a külkapcsolatokért és a szomszédságpolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „ez a közlemény újabb nyilvánvaló és konkrét lépést jelent annak érdekében, hogy régóta fennálló és virágzó kapcsolatainkat tovább erősítsük. Az együttműködés javításával közvetlenül hozzájárulunk a térség békéjéhez és stabilitásához, és elősegítjük további fejlődését a társadalmi kohézió növelése, a demokratikus kormányzás javítása és a regionális integráció mélyítése révén.”

Háttér

Az uniós, valamint a latin-amerikai és karib-tengeri országok állam- és kormányfői az 1999-ben Rio de Janeiróban tartott találkozójukon stratégiai partnerséget hoztak létre a két régió között. Az elmúlt tíz év során gyűjtött tapasztalatokon alapuló mostani közlemény egy sor konkrét szakpolitikai ajánlást tesz az EU–Latin-Amerika–Karib-térség (EU–LAC) stratégiai partnerség keretében Latin-Amerikával fenntartott kapcsolataink megerősítése érdekében.

A közlemény teljes szövege a Bizottság ezen oldalán olvasható (angolul).

EU-vonal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés