Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. október 22., csütörtök

A Királyi kancellár és 1956

Folyamatosan meg kell küzdeni azért, és újra meg újra demonstrálni kell, hogy 1956 és annak értékei alkotják a szabad Magyarország alapját!

Sólyom az ausztriai magyarokkal emlékezett 1956-ra
Az ausztriai magyarok közelről követték a forradalom utóéletét.

Az 1956-os forradalom és annak értékei alkotják a szabad Magyarország alapjait - jelentette ki Sólyom László Bécsben, az ausztriai magyarok közös megemlékezésén mondott ünnepi beszédében. Ausztria szerepe az 1956-os forradalommal kapcsolatban kettős volt: innen érkezett emberbaráti segítség, és ez volt a kapu a világ közvéleménye felé - mondta.

A forradalom lényege az volt, hogy tagadta az állampárti kommunizmust, és ugyanez, az államszocializmussal való gyökeres szakítás volt az 1989-90-es rendszerváltás lényege is. Ezért az ’56-hoz való hűség, a forradalomra hivatkozás jogossága áll vagy bukik azon, engedjük-e összemosni a szabad Magyarországot az 1989 előttivel - mondta az államfő, az ausztriai magyarsághoz intézve szavait. "Nem lehet 56-tal is, Kádárral is folyamatosságot vállalni", ezért "folyamatosan meg kell küzdeni azért, és újra meg újra demonstrálni kell, hogy 1956 és annak értékei alkotják a szabad Magyarország alapját" - jelentette ki.

Az ’56-os forradalom alapélménye és legnagyobb ajándéka a nemzeti egység volt. Az egész nemzet akarta a függetlenség visszaszerzését és a szabadságjogokat. Ezeket a rendszerváltás megvalósította - mondta Sólyom László.

Az ausztriai magyarság szerepe

Az ausztriai magyarság és az 1956-os forradalom kapcsolatáról úgy vélekedett: az itteni magyarokat más, nagy nyugati magyar csoportoktól megkülönbözteti, hogy közelről követték, vagy átélték 1956 utóéletét is. Ausztria szerepe az 1956-os forradalommal kapcsolatban kettős volt: innen érkezett emberbaráti segítség, és ez volt a kapu a világ közvéleménye felé. Nemcsak köszönettel, de csodálattal kell szólni a lakosság segítőkészségéről és együttérzéséről, az osztrák kormányzat óriási anyagi és szervezési teljesítményéről - fogalmazott Sólyom László.

Az ünnepséget az ausztriai magyar szervezetek és egyesületek, a bécsi katolikus és a református magyar gyülekezet, az ausztriai magyar evangélikus gyülekezet, valamint a Magyar Királyság bécsi nagykövetsége és a bécsi Collegium Hungaricum rendezte. Az ünnepségnek, mint minden évben, idén is az egykori Theresianum épülete adott otthont.

Négyszemközti megbeszélés

A köztársasági elnök a megemlékezést megelőzően négyszemközti megbeszélést folytatott az osztrák államfővel kétoldalú és európai kérdésekről, majd látogatást tett a bécsi Magyar Otthonban, ahol a Burgenlandon kívüli magyar szervezeteket összefogó ausztriai Magyar Szervezetek és Egyesületek Központi Szövetsége és a szövetség által létrehozott Bécsi Magyar Iskola működik.

Megőrzik a magyar tudatot

A királyi kancellár a Magyar Otthonban ausztriai magyar szervezetek képviselőivel találkozott és meglátogatta a Magyar Iskola egyik tanóráját. Az iskola diákjai rövid műsorral köszöntötték. A több mint húszéves intézménynek az idei tanévben több mint 190 diákja és hat pedagógusa van. Óvodás, általános és középiskolás korú gyerekeknek tartanak magyar oktatást heti és kétheti rendszerességgel, s az itt kapott jegyet az osztrák állami iskolák bizonyítványaiba is beírják.

Deák Ernő, a központi szövetség elnöke elmondta: arra törekszenek, hogy az ausztriai azonosságtudat mellett a közös magyar tudatot is megőrizzék és növeljék, ezért fontos a fiatal generációk oktatása - mondta.

http://www.dunatv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés