Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. szeptember 23., szerda

Újult erővel a klímaváltozás ellen

Az ENSZ zászlaja


Az ENSZ keddi (2009. szeptember 22.) klímakonferenciáján számos nemzet képviselője szólalt fel az éghajlatváltozás elleni küzdelem kérdésében. Kína és Japán ambiciózus elképzelései lenyűgözték a megbeszélés résztvevőit, míg az Egyesült Államok elnökének sokak által várt felszólalása nem nyugtatott meg mindenkit. Nicolas Sarkozy francia államfő egy újabb csúcstalálkozó összehívását javasolta még a decemberi koppenhágai klímacsúcs előtt az elképzelések további közelítése érdekében.

Az ENSZ Közgyűlés ülése előtt a szervezet főtitkára, Ban Ki Mun figyelmeztette a résztvevőket, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos tárgyalások aggasztóan lassan haladnak.

A kínai elnök, Hu Csin-tao erre válaszul hangsúlyozta, hogy országa is sürgető, és fontos feladatnak tartja a klímaváltozás elleni küzdelmet, amely a világ népeinek közös érdekeit szolgálja. Kína vezetője kötelezettséget vállalt arra, hogy országában 2020-ra növelik az erdővel borított területek számát (mintegy 240 ezer kilométernyi terület befásításával), valamint hogy a felhasznált energia 15 százalékát megújuló forrásokból állítják majd elő. Hu Csin-tao arra is ígéretet tett, hogy Kína jelentős mértékben csökkenteni fogja szén-dioxid-kibocsátását, azonban pontos számokat ezzel kapcsolatban nem közölt, és hangsúlyozta, hogy a fejlődő országokkal szemben nem szabad a fejlettségi szintjüket meghaladó elvárásokat támasztani.

A frissen megválasztott japán miniszterelnök, Hatojama Jukio megismételte a megválasztása után tett ígéretét, miszerint országa 2020-ra 25 százalékkal kívánja csökkenteni a széndioxid-kibocsátás mértékét az 1990-es szinthez képest, túlszárnyalva ezzel az Európai Unió által vállalt 20 százalékos arányt. Az EU azonban akár 30 százalékos csökkentésre is hajlandó, amennyiben a decemberi nemzetközi klímakonferencián ambiciózus célkitűzésről születik döntés.

Az amerikai elnök, Barack Obama ismertette azokat a lépéseket, amelyeket az Egyesült Államok eddig tett az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. Országában az elmúlt három évben megduplázódott a megújuló forrásokból előállított energia aránya, partmenti szélerőművek épültek, és lépéseket tesznek a kibocsátott széndioxid megkötésére. Arra azonban kevés az esély, hogy a Kongresszus még a decemberi klímacsúcs előtt elfogadja azt a sokak által vitatott célkitűzést, hogy a szén-dioxid kibocsátást 2020-ra az 1990-es szintre csökkentsék.

Nicolas Sarkozy francia elnök javasolta, hogy a kérdés összetettsége miatt a decemberi klímacsúcs előtt a világ vezető hatalmai egy külön találkozó keretében tárgyaljanak a kérdésről.

A konferencia végén az ENSZ főtitkára, valamint decemberi csúcsnak otthont adó Dánia miniszterelnöke, Lars Loekke Rasmussen is némileg optimistábban tekintett a klímaváltozás elleni küzdelem előrehaladására.

http://www.euvonal.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés