Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. szeptember 18., péntek

Japán robot teherűrhajó

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással a japán teherűrhajó

2009. szeptember 18., péntek 07:29 | Frissítve: 1 órája

Ez volt az első legénység nélküli japán űrhajó.

A HTV teherűrhajó előbb mintegy tíz méterre megközelítette az ISS-t, majd annak egyik lakója, Nicole Stott robotkar segítségével fejezte be a dokkolási műveletet.

Ez volt az első eset, hogy legénység nélküli űrhajó ily módon kapcsolódott össze az űrállomással. A régebbi típusú orosz űrhajók ugyanis maguk végzik a dokkolást, ahogyan az európai űrhajók is.
A HTV 4,5 tonna hasznos terhet szállított az ISS-re: élelmiszert, ruhát, tisztálkodási eszközöket, számítógépeket, kutatóeszközöket.

A HTV egyszeri repülésre használható űrhajó. November elejéig marad összekapcsolódva az ISS-szel, utána lekapcsolják róla, majd a légkörbe érve elég.

Japán úgy tervezi, hogy évente egyszer indít ilyen űrhajót a Nemzetközi Űrállomásra.

A H-2 Szállító Jármű (HTV-1) Japán déli részéről, a Tanegashima Űrközpont, tenger melletti kikötőjéből indult el hajnal előtt, japán idő szerint péntek hajnalban. A NASA szakemberei a houstoni irányító és egyéb központjaiból figyelték az eseményt. A kilövésre mindössze néhány órával azelőtt került sor, hogy a NASA Discovery űrsiklója és hétfős legénysége landolni próbált volna Floridában. Az űrsikló saját küldetéséről tér vissza, amennyiben az időjárási feltételek ezt lehetővé teszik.

HTV kilövés

(Fotó: NASA TV/JAXA)

„A HTV-1 új utat nyit a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) számára, hogy emberes űrrepülésben vegyen részt” – mondta Masazumi Miyake, az űrügynökség houstoni irodájának vezetője. „Szeretném azt mondani, hogy a JAXA új korszakba lép”. A JAXA által fejlesztett HTV-1 a vadonatúja H-2B rakétán indult el, mely a szigetország jelenleg legnagyobb teljesítményű rakétája. Tizenöt perccel a felszállást követően, a teherszállító levált a rakéta második fokozatáról, és megkezdte egyhetes útját az Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Ha minden jól megy, a teherszállító szeptember 17-én megérkezik az orbitális pályán keringő laboratóriumhoz egy sor randevú és megszakítást végző rendszerellenőrzés után. Japán HTV űrhajója mintegy tíz méter hosszú és 4,4 méter széles. Rendeltetése szerint hattonnányi felszerelést képes az űrállomásra szállítani. Testét napelem-panelek borítják az energiatermelés szempontjából. Az űrhajó a szintén vadonatúja H-2B rakétán indult el, mely a korábbi H-2A rakétacsaládból származik. A 220 milliós HTV űrhajót 1997 óta fejleszti a szigetország, a JAXA mintegy 680 millió dollárt költött rá. A nemzetközi teherszállítók sorában, melyben ott vannak az orosz és európai társak, ez a legújabb űrhajó, mely létfontosságú felszerelést tud eljuttatni az ISS legénységéhez.

HTV

(Fotó: JAXA)

Mike Suffredini, a NASA ISS programjáért felelős vezetője szerint, a japán űrjármű lenyűgöző. A szakember elmondása szerint, számos „elsőség” jár japán HTV-jével együtt. Ez az első űrjármű a NASA űrsiklói óta, mely az űrállomás fedélzetére és burkolatára is képes felszerelést szállítani. Emellett az első teherszállító, mely az ISS amerikai oldalát célozza, és az első, melyet úgy terveztek, hogy ne automata módon dokkoljon. Helyette egy asztronauta ragadja majd meg a 16 és fél tonnás űrhajót az ISS robotkarjával. Ez a képesség nagyon fontos, mivel a jövőbeli kereskedelemi teherszállítókat is így tervezik majd.

A teherszállító Japán legfrissebb hozzájárulása az ISS-hez. A JAXA fejlesztette ki az űrállomás hatalmas Kibo (Remény) laboratóriumát. Az egymilliárd dolláros modul – mely akkora, mint egy turistabusz – konstrukcióját júliusban fejezték be. Két robotkarja, apró zsilipje, külső tudományos platformja és padlásszerű raktárhelyisége is van.

Kibo

(Fotó: NASA)

Első repülésén a HTV-1 túlnyomásos részét mintegy három és fél tonna felszereléssel pakolták fel, többek között élelmiszerrel, laptopokkal, és egy kisebb robotkarral a Kibo számára, melyet a nagyon kényes műveletekhez lehet majd használni. A külső raktár két, a Kibo platformjára helyezendő kísérletet foglal magában. Amennyiben a HTV tesztelése az egy hét alatt jól megy, az űrhajó egyenesen az ISS mellé megy, mintegy 10 méteres távolságba, ahol Nicole Stott NASA asztronauta ragadja majd meg a robotkarral. A JAXA a Tsukubai Űrközpontból felügyeli majd a HTV-missziót, mely egyben a Kibo irányító központjának is számít.


Forrás: hirado.hu/Space.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés