Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. július 1., szerda

Festum Varadinum

Festum Varadinum 2008. április 20–27. között



Április 20-án 11 órakor a nagyváradi székesegyházban ünnepi szentmisével kezdődött a Festum Varadinum, Nagyvárad alapítására emlékező rendezvénysorozat. A szentmisét Francisco-Javier Lozano c. érsek, Románia és Moldávia új apostoli nunciusa mutatta be.
A szertartást követően a Szent László hermát körbeviszik a bazilika előtti téren, majd a hívek kifejezhetik tiszteletüket a szent ereklyéje előtt. Nagyvárad egyik legszínvonalasabb kulturális eseménysorozatát idén immár 17. alkalommal rendezik meg. Az érdeklődőket közel negyven kulturális és egyházi program várta.



A XVIII. Festum Varadinum rendezvénysorozat a Kárpát-medencei Magyarság legnagyszabásúbb kulturális közéleti programsorozata.


Negyvenegy esemény a Festum Varadinumon

A XVIII. Festum Varadinumot beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere, a sorozatot koordináló Varadinum Alapítvány elnöke elmondta, hogy a Festum Varadinumnak négy célkitűzése van: a helyi civil szervezetek támogatása, a váradi és a Bihar megyei értékek bemutatása, továbbá a hagyományteremtés- és hagyományőrzés valamint az új, a Festum Varadinumon eddig még nem szereplő programok szervezése. Biró Rozália jelezte azt, hogy a Határtalan Partium című néptáncelőadásra és Csiky Ibolya színművésznő negyven éves színészi pályafutását ünneplő jubileumi előadására jegyet kell váltani, minden más rendezvényre a belépés díjtalan. Végezetül Biró Rozália felhívta a nagyváradi és a Bihar megyei magyar közösség figyelmét arra, hogy a civil szervezeteket azzal támogatják a legjobban ebben az időszakban, ha részt vesznek az általuk szervezett rendezvényeken. A Festum Varadinum összköltségvetése 24 ezer lej, ebből húszezer lejt a helyi önkormányzatnál pályázik meg a Varadinum Alapítvány.

A kiállítások Varadinuma

Dr. Fleisz János a Bihar megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének (BINCISZ) elnöke kijelentette hogy a Festum Varadinum a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb kulturális programsorozata és kifejezte örömét, amiért a Festum Varadinum nem süllyedt egy városi fesztivál szintjére. Fleisz János elmondta, hogy az idei a kiállítások Varadinuma, mert minden napra jut egy tárlatnyitó. Végezetül Fleisz János megemlítette azt is, hogy tervezik a Varadinum Album kiadását. „A terv eddig nem valósult meg, de a Festum Varadinum olyan keresztmetszetét adja Nagyvárad kulturális és közéleti életének, ami szinte kötelezővé teszi az album kiadását” - fogalmazott a BINCISZ elnöke. Lakatos Péter parlamenti képviselő a Partium Alapítvány által szervezett közéleti fórumot emelte ki, melyen Glatz Ferencz, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke fog előadást tartani Világrendváltás, vagy elég a mellény újragombolása? címmel. Lakatos Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy május 16-án, szombaton délelőtt fél tizenegytől Székelyhídon is előadást fog tartani Glatz Ferenc a kereztény ifjúsági központban. Glatz Ferenc székelyhídi előadásának címe: Természet, vidékfejlesztés, gazdálkodás a határ két oldalán, a vidéki értelmiség szerepe az EU-ban.

Európaiságunk a közös lelkületben, hitben valósuljon meg - mondta Tőkés László, királyhágómelléki református püspök, Európai Parlamenti képviselő a 17. Festum Varadinum ünnepségsorozat záró rendezvényén.

A kultúra mindig összekapcsolja, az anyagiasság, az érdek pedig szembefordítja egymással az embereket. Szólni, cselekedni kell, kezünkben a Bibliával, az élet igéjével - hangzott el a nagyvárad-olaszi református templomban megtartott istentiszteleten. „Arra kell törekednünk, erősödjön a nyelvi és kulturális sokszínűségünkkel egységes európai szellemiségünk” – hangsúlyozta Tőkés László, királyhágómelléki református püspök, Európai Parlamenti képviselő. A Biblia éve alkalmából Horváth Erzsébet egyháztörténész kiemelte, megtartó és formáló erő a Váradi Biblia, amely nemsokára 350 esztendős lesz. Ez alkalomból kiállítást nyitottak meg a Lórántffy Egyházi Központban, ahol több mint 70 különböző nyelvű kiadást tekinthettek meg az érdeklődők. „Szeretnénk, hogy ha ezzel visszakerülne nemcsak a nagyváradiak, hanem a Magyarság életébe a megváltás örömüzenete” – mondta Veres Kovács Attila nagyvárad-olaszi lelkipásztor. A kiállított könyvek között van az 1661-es Váradi Biblia egy példánya, melynek különlegessége, hogy előlapját kézzel rajzolták.

www.magyarkurir.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés