Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. július 16., csütörtök

Megkezdték első űrsétájukat az Endeavour űrhajósai


| 2009. július 18., szombat 20:20 | Frissítve: 13 órája

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) két asztronautája, David Wolf és Timothy Kopra szombaton, közép-európai idő szerint 18 órakor hat és fél órás külső szerelési munkálatokat kezdett, hogy előkészítse a mintegy 4 tonnás japán Kibo űrlaboratórium platformjának elhelyezését az ISS külső falára. Ezen a verandán, ahogy a NASA amerikai űrhajózási hivatal a nyitott platformot - az egymilliárd dollár értékű Kibo modul harmadik és egyben utolsó elemét - nevezi, később a világűr kutatását szolgáló műszereket fognak elhelyezni, köztük egy röntgenkamerát, valamint a kozmikus por mérésére és vizsgálatára szolgáló eszközöket. A Kibo szerelési munkálatai állnak az Endeavour jelenlegi missziójának középpontjában. A munkálatokat részint robotokkal, részint kézi erővel végzik el. Az Endeavour amerikai űrrepülőgép pénteken este kötött ki a Nemzetközi Űrállomáson, fedélzetén hét - hat amerikai és egy kanadai - űrhajóssal. Érkezésével jelenleg rekord számú, összesen 13 asztronauta tartózkodik az űrállomáson. A tervek szerint az Endeavour legénysége 16 napot tölt a Nemzetközi Űrállomáson, ezalatt öt űrsétát terveznek, melyek közül a szombati az első. Ez a 201. amerikai űrséta az emlékezetes holdra lépés óta, amelynek vasárnap ünneplik a 40. évfordulóját. Az Endeavour megfelelőnek tűnik a hónap végén esedékes visszatéréshez, jóllehet folytatódik az űrrepülőgépről készített fotók és egyéb adatok ellenőrzése. Felbocsátásakor ugyanis megsérült az Endeavour, a szigetelőburok néhány jelentékenyebb megfagyott darabja nekicsapódott az űrhajó testének, károkat okozva benne.

MTI


| 2009. július 16., csütörtök 06:35

Szerda este fellőtték a floridai Cape Caneveral-i légitámaszpontról az Endeavourt, ami kilenc perccel később Föld körüli pályára állt. Az űrsikló helyi idő szerint szerda este, pár perccel hat után indult útnak a floridai Cape Caneveral-i Kennedy-űrközpontból, és kilenc perccel később Föld körüli pályára állt


A fellövés pillanata

A NASA szerint az Endeavour legénysége alaposan átvizsgálja majd az űrhajó hővédő burkolatát is. Az asztronauták által készített felvételeket elküldik a Földre, hogy áttanulmányozhassák a NASA-szakértők.

Start

Az űrrepülő fedélzetén hét űrhajós - hat amerikai férfi és egy kanadai nő - tartózkodik. Az Endeavour szerelő űrhajósai a tervek szerint ötször lépnek ki a nyílt világűrbe, hogy összesen 32 és fél óra alatt kiegészítő berendezéseket helyezzenek el az ISS-hez tavaly hozzácsatolt japán Kibo kutatómodul külső burkán. Emellett karbantartási munkákat is végeznek az űrállomáson. Az Endeavour űrmisszióját 16 naposra tervezik. Az űrsikló várhatóan két nap múlva, péntek este csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A dokkolást követően 13 ember lesz az űrállomáson, ahol soha ennyien nem tartózkodtak még egyszerre. Az Endeavour hazatérését július 31-re tűzték ki. A legénységének egyik tagja, Tim Kopra nem tér vissza társaival a Földre, hanem felváltja a március óta az űrbázison tartózkodó japán Vakata Koicsit.

Az Endeavour legénysége

www.index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés