Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. augusztus 18., kedd

Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés

Őfelsége a KIRÁLY

óhaja revízió,

Erdély Magyarországhoz csatolása,

mivel a Magyar Királyság történelmi része!

PAX!

A MAGYAR NEMZETÉRT, A MAGYAR HAZÁÉRT, A MAGYAR KIRÁLYSÁGÉRT!

ISTEN, KIRÁLY, HAZA, EGYSÉG!

INTELLIGENCIA, ERKÖLCS, SZERETET!


Szeptember 5. a Székelyudvarhelyi Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés időpontja,

döntötte el szombaton a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága. Izsák Balázs, az SZNT elnöke elmondta, hogy a gyűlésre Székelyföld valamennyi polgármesterét és önkormányzati tanácsosát meghívják.

A nagygyűlés tervezett napirendjéről az elnök a következőket nyilatkozta: "Elvi nyilatkozatot fogadunk el Székelyföld egységéről, jelképeiről, a népszavazás kiírásáról, az önkormányzati társulások működtetéséről. Ugyanakkor a továbbiakban intézményesítjük a Székely Önkormányzati Nagygyűlést, valamint a regionális parlament létrehozását." Izsák szerint a Székely Nemzeti Tanács minden segítő szándékú társszervező jelentkezését örömmel veszi, így a Magyar Demokraták Szövetsége konkrét, a lebonyolítással és a napirenddel kapcsolatos javaslatait is várja.

Fájl:Wappen Großfürstentum Siebenbürgen.png

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT)

Az EMNT megalakulása óta kiemelt fontosságúnak tartja és szorgalmazza azokat a megnyilvánulásokat, amelyek az európai és nemzetközi politika felé egyértelművé teszi az erdélyi magyar nemzeti közösség igényét az autonómia iránt. A Székely Nemzeti Tanács által megrendezett belső népszavazáshoz hasonlóan, amelynek során több mint kétszázezer székelyföldi polgár tette le támogató voksát Székelyföld területi autonómiája mellett, a választott – és ezáltal erős legitimitással bíró – önkormányzati tisztségviselők határozott állásfoglalása e kérdésben új lendületet ad az autonómia ügyének. Éppen ezért az EMNT képviselői örömmel álltak az SZNT erre irányuló javaslata mellé, kezdeményezték annak megvitatását az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum keretében, tudatában annak, hogy egy ilyen nagygyűlés sikeres megszervezéséhez a székelyföldi politikai és önkormányzati szereplők egyetértése szükséges. Az EMNT határozott kiállásának köszönhetően az Erdélyi Magyar Demokrata Szövetség, valamint a polgári-nemzeti oldal jelen lévő delegációinak sikerült megállapodniuk a székelyföldi önkormányzati nagygyűlés megszervezésének időpontjában (2009. szeptember 5.), helyszínében (Székelyudvarhely) és a szervezéssel kapcsolatos további részletekben, többek között az SZNT kezdeményező szerepének elismerésében, továbbá az autonómiaigényt egyértelműen megfogalmazó Székelyföldi Memorandum kidolgozásában. Az EMNT határozott álláspontja, hogy Székelyföld területi autonómiája az egész erdélyi magyarság és azon belül a székelység közös ügye. Tőkés László EMNT-elnök múlt heti bejelentése értelmében az EMNT párbeszédet kezdeményez az SZNT-vel és a polgári-nemzeti tábor más szervezeteivel, de addig is felszólít minden, a Székelyföld sajátos közigazgatási jogállása mellett elkötelezett személyt és szerveződést, kiemelten az Erdélyi MDSZ és SZNT vezetőit, hogy törekedjenek a megegyezésre a székelyföldi önkormányzati nagygyűlés kérdésében.

www.nemzetihirhalo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés