Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. augusztus 28., péntek

ENSZ

Az ENSZ zászlaja

Egy új klímavédelmi megállapodás szükségességére emlékeztetett az ENSZ főtitkára Bécsben. Az éghajlatváltozás kérdése kulcsfontosságú az emberiség és a Föld számára - hangsúlyozta Ban Ki Mun a bécsi ENSZ-központ fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

http://images.iwiw.net/0106/club/00/22/18/32/2/club_2218322_1228400651316

"Még három hónapunk van arra, hogy aláírjuk a megállapodást, amely meghatározza bolygónk jövőjét" - fogalmazott. A tervek szerint decemberben Koppenhágában az ENSZ égisze alatt kötik meg azt az új klímavédelmi szerződést, amely felváltja az 1997-ben elfogadott kiotói jegyzőkönyvet. Meghatározza majd az éghajlatváltozás káros hatásai elleni küzdelem módjait, az abból adódó feladatokat és vállalásokat. "Kulcsfontosságú, hogy megállapodásra jussunk. A világ azt várja az ENSZ-től, hogy megoldást találjon" az éghajlatváltozással összefüggő problémákra - mondta Ban Ki Mun. A világszervezet első embere szeptember elsején kétnapos látogatást tesz az Északi-sarkvidéken, hogy a helyszínen győződjön meg a jégtakaró állapotáról.

30 Years Vienna International Centre


A Bécsi ENSZ Központ

A Bécsi Nemzetközi Központ (Vienna International Center, VIC), mely 1979. augusztus 23.-án nyitotta meg kapuit, egyike a négy fô ENSZ központnak New York, Genf és Nairobi mellett.

A Bécsi Nemzetközi Központ, ismertebb nevén "UNO City", a Duna Park területén fekszik. Az épület az osztrák építész, Johann Staber tervei alapján hat év alatt készült el. Különbözô ENSZ irodák és szakosított nemzetközi szervezetek találhatók itt, így a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete, az ENSZ Kábítószer Ellenôrzô és Bûnmegelôzô Szervezete valamint az Átfogó Nukleáris Kísérletezést Tiltó Szervezet Ideiglenes Titkársága.

Több mint 100 országból 4000 dolgozót foglalkoztat a bécsi nemzetközi központ. Ezek közel harmada osztrák. A 22 millió euros fenntartási költségeket a Központban működő szervezetek fedezik. A Központ évente 360 millió eurót pumpál az osztrák gazdaságba a fenntartási költségek, irodai felszerelések vásárlása és a munkatársak és konferencián résztvevő küldöttek vásárlásai révén. Minden évben számtalan nemzetközi konferenciát, értekezletet, találkozót rendeznek a Központban. A nagyobb kongresszusoknak és világkonferenciáknak a szomszédos Ausztria Központ (Austria Centre) ad otthont.

UN Logo AZ ENSZ BÉCSI IRODÁJA

A bécsi ENSZ iroda (United Nations Office at Vienna, UNOV) a Központban mûködô ENSZ programok munkáját segíti, így többek között a konferenciaszervezést, tolmácsolást és az épület védelmét. Kofi Annant, a gánai származású ENSZ fôtitkárt Antonio Maria Costa, a bécsi ENSZ iroda fôigazgatója képviseli diplomáciai missziók és a fogadó ország, Ausztria vonatkozásában..

Az ENSZ Világűrt érintő Kérdésekkel Foglalkozó Irodájának (United Nations Office for Outer Space Affairs, OOSA) feladata a világűr békés felhasználásával kapcsolatos nemzetközi egyezetetés népszerűsítése. Az iroda kivitelezi a Közgyűlés (General Assembly, GA) és a Világűr Békés Felhasznási Bizottságának (Committee of Peaceful Uses of Outer Space) döntéseit. Fő célja kettős: támogatja a kormányközi vitákat a Bizottságban és a Tudományos és Technikai, valamint a Jogi Albizottságokban; és segíti a fejlődő országokat abban, hogy az űrtechnikát fejlesztési célok elérése érdekében használják fel???. Továbbá figyelemmel követi az űrtevékenységgel kapcsolatos jogi, tudományos, és technikai fejleményeket, hogy technikai információval és tanácsadással tudjon szolgálni a tagországok, nemzetközi intézmények és egyéb ENSZ irodák számára.

A bécsi ENSZ Információs Iroda (United Nations Information Service at Vienna, UNIS) az ENSZ munkájához és tevékenységéhez kapcsolódó tájékoztatásért felelôs. Az iroda elsôsorban Ausztria, Magyarország, Szlovákia, illetve Szlovénia számára szolgál informácios központként. A bécsi ENSZ Információs Iroda együttmûködik a helyi médiával, állami és nem állami szervezetekkel valamint az ENSZ társaságokkal.

KÁBÍTÓSZER ELLENÖRZÉS ÉS BÜNÜLDÖZÉS

Az ENSZ Kábítószer Ellenôrzô és Bûnmegelôzô Irodája (United Nations Office on Drugs and Crime, UNODC) az ENSZ Nemzetközi Kábítószer Ellenôrzô Programjából és a Nemzetközi Bûnmegelôzô Központból áll. Létrehozásának alapvetô célja a kábítószerkereskedelem ellenôrzése, bûnmegelôzés és a nemzetközi terrorizmus visszaszorítása.

UNIDO Logo IPARFEJLESZTÉS

Az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (United Nations Industrial Development Organization, UNIDO) immáron 30 éve elôsegíti a különbözô fejlôdô országok ipari és gazdasági problémáinak megoldását, melyhez kormányok, társaságok, sôt egyedülálló vállalatok segítségét is igénybe veszi. A szervezet továbbá szociális és környezetvédelmi problémákat is segít megoldani.

NUKLEÁRIS ELLENÖRZÉS

IAEA Logo A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (International Atomic Energy Agency, IAEA) a világ nemzetközi, nukleáris, tudományos és technikai kooperáció központi fórumaként mûködik. A képviselet figyelemmel kíser minden nukleáris beavatkozást beleértve a világ atomerômûveinek mûködését.

CTBTO Logo Az Átfogó Nukleáris Kíserletezést Betiltó Szervezet Elôkészítô Bizottságának Ideiglenes Titkársága (Preparatory Committee of the Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty Organization, CTBTO) az ENSZ nukleáris kísérleteket illetve nukleáris robbantásokat megtiltó egyezmény gyakorlatba való átvitelét szorgalmazza. Az egyezményt 1996-ban fogadták el, de még nem lépett hatályba megfelelô számú ratifikálás híján.

UN Logo KERESKEDELMI JOG

A Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Ágazat (International Trade Law Branch) az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságának (United Nations Commission on International Trade Law, UNCITRAL) titkárságaként tevekenykedik. Feladata az eltérő nemzeti szabályozok harmonizálása és igy a nemzetközi kereskedelem ösztönzése.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) a környezetvédelem hangja az Egyesület Nemzetek rendszerében. Központja Nairobiban, Kenyában van. A bécsi UNEP iroda tartja a kapcsolatot a régióban működő nemzetközi szervezetekkel, ideiglenesen titkárságot biztosít a Kárpátok Keretegyezményhez, megrendezi az UNEP Balkán programját, beleértve a Környezetvédelmi és Biztonsági Kezdeményezés Délkelet Európában koordinációját is, illetve biztosítja az UNEP hegyi referencia központját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés