Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. augusztus 24., hétfő

A Pécsi Egyházmegye millenniuma



A Szent Korona hiteles mása is ott volt a misén

A Szent Korona





Augusztus 18. és 23. között hatnapos ünnepség keretében, színvonalas tánc-, zene- és irodalmi előadásokkal, sokszínű gyermekprogramokkal emlékezik meg a Pécsi Egyházmegye fennállása ezer évéről. Az ünnepi szentmisét augusztus 23-án 11 órakor a Szentatya különleges küldötteként Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek mutatja be a Szent István Király téren. A szentmisére Pécsre viszik a Szent Jobbot.


Pécs az egyetlen magyarországi egyházmegye, amelynek alapítási dátuma ránk maradt, alapító levelének részleteit ugyanis későbbi oklevelek átiratban megőrizték. Ezekből tudjuk, hogy az alapítás Győr várában 1009. augusztus 23-án történt, Azo pápai legátus, ostiai püspök jelenlétében. Ekkor jelölték ki az egyházmegye határait, első püspöke Bonipert lett. Tegnap, augusztus 18-án már egyházi könnyűzenei koncertekkel hangolódtak a jubileumra: a Szent István téren az Eucharist és a Tűzveszély együttesek léptek fel. Augusztus 19-én a bazilika előtti téren este 7 órakor megnyitó ünnepséggel veszi kezdetét a megemlékezés, amelyet millenniumi bélyegbemutató és a pécsi templomok harangjainak zúgása tesz emlékezetessé. Az estet az István, a király című rockopera zárja, a Társulat előadásában.


Augusztus 20-tól négy napon keresztül gyermekprogramok (bábszínház, játszó- és táncház) várják a kisebbeket és koncertek, táncelőadások a nagyobbakat, az egyházmegye iskolái is ünnepi előadással készülnek. Szent István ünnepén az esti nagymisével párhuzamosan hirdetik ki a régiós borverseny eredményét, s kezdődik el a Pécsi Vonósok koncertje. A főtéren Garadnay Balázs püspöki helynök megáldja az ünnepi kenyeret, majd pécsi kórusok koncerteznek. A Barbakán bástyán Lovász Irén énekel, a nap ünnepi tűzijátékkal zárul. Augusztus 21-én reggel a Megfeszített című rockoperát, délután a vértanú Brenner Jánosról szóló A jó pásztor című zenés drámát mutatják be, este Joseph Adams egyesült államokbeli orgonaművész ad koncertet a bazilikában. Augusztus 22-én Sólyom Katalin színművész kezdi a programok sorát: novellákkal és versekkel tiszteleg az ezeréves püspökség előtt. A nap folyamán különböző népzenei, világzenei műsorok csalogatják az érdeklődőket a két szabadtéri helyszínre, a Szent István térre és a Barbakán bástyára.


A dóm díszes falai.

Az esti szentmise után különleges előadásban lehet részese annak, aki a bazilikába betér: Eliot Gyilkosság a székesegyházban című színdarabját mutatja be a Harmadik Színház. Az est befejezésként a Tolcsvay fivérek Magyar miséje csendül fel a templomtéren. Az alapítás évfordulójának, augusztus 23-ának csúcspontja a szabadtéri ünnepi szentmise, amelyet Christoph Schönborn bíboros mutat be a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival, valamint a horvát, az osztrák és a német püspöki karok képviselőivel és az egyházmegye papságával. A jubileumi szentmisére Pécsre viszik a Szent Jobbot. A szentmisére lelkiségi csoportok imaóráival készülnek a hívek 8 órától. 14.30-kor a Kalkuttai Teréz anya életét bemutató Kiálts a szeretetért! című musical operát adja elő a PIK Szivárvány Musical Stúdió a bazilikában, majd 17.30-tól a Péter és Néró című rockopera ősbemutatójának ad helyet a székesegyház. 19.30-kor Sólyom László Királyi kancellár köszönti az ezeréves egyházmegyét a Szent István király téren, majd a Pannon Filharmonikusok nagyszabású koncertjével, Mahler VIII., Ezrek szimfóniájának előadásával zárul a jubileumi nap.

http://www.pecs.egyhazmegye.hu/images080812/millennium/ezrek01.jpg



A Szent Jobb volt az ünnep egyik központja

A Szent Jobb volt az ünnep egyik központja

A Pécsi Püspökség alapítási dátuma napra pontosan ismert. A pápa különmegbízottja szerint azonban nem feledhető el az előző félezer év sem, amely a város keresztény múltjának szerves része. A vasárnapi pécsi Dóm téri millenniumi hálaadó szentmise mind üzenetében, mind külsőségeiben, megkomponáltságában igen gazdag és felemelő volt. Sőt még az időjárás is úgy alakult, ahogyan azt megrendelni sem lehetett volna: nem volt túl nagy a hőség, a felhők időnként jótékony árnyékot vontak az ünneplők fölé, mozgott a levegő. Az pedig már különösen sorsszerű, hogy az 1009. augusztus 23-án alapított Pécsi Püspökség ezredik évfordulója az alapító Szent István ünnepe utáni napok egyikére esett, egy hosszú hétvége meglehetősen gazdag emlékezés-sorozatának és műsorfolyamának befejezéseként.

Vasárnap a Bazilika Szent Péter nagyharangja többször is megszólalt, legelőször a Szent Jobb érkezését köszöntve, délelőtt 9 órakor. A Szent Jobb páncélautón érkezett, rendőri kísérettel. A mise előtti időszak a püspöki palotában az érkező vendégek fogadásával telt, hiszen nagyszámú püspök, érsek fogadta el Mayer Mihály megyés püspök meghívását a határokon belül és kívül, élükön Erdő Péter bíboros, prímással és a misét celebráló különleges pápai küldöttel, Christoph Schönborn bíborossal, bécsi érsekkel.

Christoph Schönborn bíboros, pápai legátus celebrálta a misét

Ott volt az ünnepen Juliusz Janusz érsek, Magyarország apostoli nunciusa, Mádl Ferenc ex-köztársasági elnök, - és bár valószínűleg egyáltalán nem vallásos és neki nem szent semmi - Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint az egyházmegye megyéinek és megyeszékhelyeinek politikusai, köztük Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és Páva Zsolt Pécs város polgármestere. A szabadtéren pedig ez idő alatt különféle lelkiségi közösségek imádkoztak. A tér a mise kezdetére teljesen megtelt, sőt több százan vették körbe azt a pódiumot is, amelyen egy különleges oltár állt: ennél az oltárnál misézett a pogányi reptéren II. János Pál pápa, aki elsők között Magyarországot választotta úticélul a keleti blokk összeomlása után.

Megtelt a Szent István tér

Megtelt a Szent István tér

Ebben a pár napban a pécsi Szent István téren több mint 10 ezren gyűltek össze. A programok között Szerepelt többek között az István a király Rockopera a Társulat előadásában, de megfért a komolyabb műfajok kedvelőinek a "Gyilkosság a Székesegyházban" című színdarab is, illetve vasárnap este szintén "telt ház" előtt mutatták be Mahler Ezrek szimfóniáját is.

(bama.hu nyomán Szent Korona Rádió)

www.katolikus.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés