Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. augusztus 29., szombat

Kisorsolták a Loki BL ellenfeleit

Kisorsolták a Loki BL ellenfeleit

sport
2009. 08. 28.

Tizennégy esztendei várakozás után végre mi magyarok is érdekeltek voltunk a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportjainaksorsolásán Monacóban. A Debreceni VSC- re a Liverpool, Lyon, Fiorentina trió vár szeptember 16-val kezdődően.

A keddi este az eufórikus ünneplésé illetve az egész hazai futballtársadalom egymásra találásáé volt. A Puskás Ferenc stadionban harmincháromezer, a televízió készülékek előtt pedig mintegy hárommillió ember örült széles e hazában annak, hogy végre a magyar bajnokcsapat is beléphet abba az egészen különleges valamibe, amit LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJÁNAK neveznek.

1992 óta létezik ilyetén formában a legrangosabb európai klubvetélkedés – korábban Bajnokcsapatok Európa Kupája – és mind ez idáig csupán egyszer sikerült – 1995-ben a Ferencvárosnak – az a bravúr, hogy a selejtező megpróbáltatásai során kiállja a próbát és bebocsátást nyerjen a milliárdos klubok elit társaságába. Az idén szerencsére Michel Platini UEFA elnök szemléletmódjának is köszönhetően az úgymond szegény országok bajnokcsapatai is kaptak egy esélyt, hogy külön ágra kerülve elkerüljék a dúsgazdag angol, spanyol, olasz vagy éppen német gárdákat, és ha több selejtező mérkőzés után is, de tulajdonképpen egymás között döntsék el, hogy melyik lesz az az öt boldog együttes, amely a 32-es főtáblára jutva egy kicsit bekapcsolódhat az európai vérkeringésbe. Mindenesetre a magyar bajnok Debrecen élt ezzel a lehetőséggel és meglehetősen imponáló eredménysort felmutatva öt győzelemmel és mindössze egy vereséggel, kilenc rúgott és csupán négy kapott góllal bekerült a BL csoportkörbe. Abba a csoportkörbe, amelynek sorsolását csütörtökön kora este ejtették meg Monacóban.

Bizony végig izgulni kellett a mieinknek, hiszen – természetesen - a hajdúsági együttes az utolsó kalapba került, a leggyengébbek közé és ezen csapatok neveit tartalmazó gömbből húztak utoljára. Így aztán az ötszörös BEK/BL győztes angol Liverpool, a zsinórban hétszer hazája bajnokságát megnyerő francia Olympique Lyon és a Magyarországon az Újpest szurkolóival igencsak jó kapcsolatokat ápoló olasz violák, a Fiorentina már együtt volt, amikor hozzájuk sorsolták a számukra nyílván teljességgel ismeretlen DVSC –t.

A sorsolás tehát amolyan közepesen erősnek nevezhető, hiszen nem érkezik Magyarországra a Manchester United, a Barcelona vagy a Real Madrid, de nem kapott a Debrecen mondjuk egy AZ Alkmaar vagy Olympiakosz Pireusz szintű csapatot sem, amelyek ellen talán reális esélye lett volna a pontszerzésre. Azt elmondhatjuk, hogy L betűs ellenfélben nem lesz hiánya a magyar bajnoknak az idei sorozatban, még ha a már kiütött észt Levadia és a bolgár Levszki nem is említhető egy lapon a Lyonnal vagy a Liverpoollal.
Ezen magazin lapjain a jövőben igyekszünk majd figyelemmel kísérni a leendő ellenfelek bajnoki szereplését főleg, hogy a francia, az olasz és különösen az angol pontvadászat igencsak reflektorfényben van, így könnyen képben lehetnek a magyar szurkolók az ellenfelek formáját illetően. Persze valószínűleg nem a pillanatnyi forma dönt majd a párharcok során, hiszen valamennyi vetélytárs fényévekre jár minden magyar együttes előtt, de azért a Loki erőt meríthet egy kicsit a múltból is, hiszen a Liverpool és a Fiorentina már évtizedekkel ezelőtt is sztárcsapatnak számított mégis három alkalommal is megleckéztették őket a mi csapataink az európai kupákban!
Az 1966-67-es egykor volt KEK sorozatban a Győr együttese otthon 4-2-re verte a firenzei violákat és talján földön csupán 1-0-ra kapott ki így továbbjutott. A Liverpool pedig a múlt század hatvanas hetvenes éveiben kétszer is kapitulált a legeredményesebb magyar csapattal, a Ferencvárossal szemben. A Vásárvárosok Kupája 1967-68-as kiírásának 3. fordulójában a Fradi kettős győzelemmel – kétszer 1-0-val ütötte ki a liverpooliakat és ezek után egészen a döntőig meneteltek Alberték, míg az 1974-75-ös Kupagyőztesek Európa Kupájában a második körben kerültek össze a zöld fehérek a Mersey- parti sztárgárdával és hatalmas csatában 1-1-el, az idegenben lőtt gól juttatta tovább az FTC -t amely ebben a sorozatban is finálét játszhatott.
Ami viszont a legfontosabb; nem szabad amolyan teli gatyával pályára lépni egyik mérkőzésen sem, meg kell próbálni a Lokinak a saját harcos, megalkuvást nem tűrő játékát játszania mint az eddigi mérkőzésein és nem ártana, ha lennének megint vállalkozó szellemű focistáink akik 25-30 méterről is el merik vállalni a kapura lövést, ahogy tette azt a selejtezők során Kiss Zoltán, Bodnár László, Varga József vagy Rudolf Gergely. És milyen jól tette!
Egy szó, mint száz; magasra szökött az egykori „Futbóliában” a fociláz így minimum ötször dörzsölhetik tenyerüket a Puskás Ferenc stadion jegypénztárosai a bevételek számolása során, hiszen szeptemberben a válogatott svédek és portugálok elleni VB selejtezője megtölti majd a jó öreg létesítményt és nem tartom valószínűnek, hogy a BL –re kiéhezett hazai közönség a Debrecen bármelyik meccsén is üresen hagyna akár csak néhány széket is. Abba már bele sem merek gondolni, mi lesz itt ha még pótselejtezőt is játszik a Koeman csapat…
2009-2010-évi Bajnokok Ligája menetrend, „E” csoport:
Szeptember 16. szerda: Lyon – Fiorentina, Liverpool – Debrecen
Szeptember 29. kedd: Debrecen – Lyon, Fiorentina – Liverpool
Október 20. kedd: Debrecen – Fiorentina, Liverpool – Lyon
November 4. szerda: Lyon – Liverpool, Fiorentina – Debrecen
November 24. kedd: Debrecen – Liverpool, Fiorentina – Lyon
December 9. szerda: Liverpool – Fiorentina, Lyon - Debrecen

Juhász Attila

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés