Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. augusztus 2., vasárnap

Norvég Királyság


H.M. Kongen åpner Stortinget  (Foto: Tor Richardsen/Scanpix)
H.M. Kongen åpner Stortinget (Foto: Tor Richardsen/Scanpix)
strek

Dagens monarki

Norge er et konstitusjonelt monarki. Det betyr at H.M. Kongen er landets formelle overhode, men at hans oppgaver i hovedsak er representative og seremonielle. Den lovgivende og utøvende makt er lagt til folkevalgte organer. Når det står i Grunnloven at den utøvende makt ligger hos Kongen, betyr dette i dag Regjeringen.

H.M. Kongens konstitusjonelle rolle

H.M. Kongens plikter er i hovedsak representative og seremonielle. Når Grunnlovens bokstav fortsatt sier at den utøvende makt ligger hos Kongen, betyr dette i dag Regjeringen. Kongen foretar den høytidelige åpningen av Stortinget hver høst, spiller en viktig rolle ved regjeringsskifter og leder Statsråd på Det Kongelige Slott hver fredag. Kongen og Dronningen avlegger statsbesøk i utlandet og er vertskap når utenlandske statsoverhoder kommer på besøk til vårt land. Det er Kongen som tar i mot fremmede lands ambassadører i Oslo når de avleverer sine akkreditiver under en høytidelig audiens på Slottet. Han har rang av general i Hæren og Luftforsvaret, og admiral i Sjøforsvaret, og er landets øverste befalingsmann. H.M. Kongen er også Den norske kirkes formelle overhode. I det daglige arbeidet på Det Kongelige Slott inngår også audienser, foretreder, samtaler med statsminister, utenriksminister og med representanter for Forsvaret. Kongen besøker ofte private og offentlige institusjoner på sine reiser til forskjellige deler av landet.

Åpningen av Stortinget

H.M. Kongen forestår den høytidelige åpningen av Stortinget i oktober hver høst. Åpningen følger et fast seremoniell som er nedfelt i grunnloven. Stortingssesjonen 2008-2009 er det 153. norske Storting. Stortinget trer sammen den første hverdagen i oktober. Når både Lagtinget og Odelstinget har valgt sine presidenter og sekretærer, erklærer Stortingspresidenten Stortinget for lovlig konstituert. Når Stortinget er konstituert, ankommer H.M. Kongen og eventuelt også H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsen. Statsministeren overrekker Kongen Trontalen, som monarken så holder. Talen trekker opp hovedlinjene i regjeringens politikk for det kommende året. Det er representanter for Regjeringen, ikke Kongen, som skriver Trontalen. Trontalen etterfølges av en redegjørelse for rikets tilstand. Denne holdes av et av Regjeringens medlemmer, og inneholder en gjennomgang av hva Regjeringen har oppnådd siste året. Seremonien er fastlagt i Grunnlovens § 74: ”Saasnart Storthinget har konstitueret sig, aabner Kongen eller den, han dertil beskikker, dets Forhandlinger med en Tale, hvori han underretter det om Rigets Tilstand og de Gjenstande, hvorpaa han især ønsker at henlede Storthingets Opmærksomhed. Ingen Deliberation maa finde Sted i Kongens Nærværelse.”


Statsråd

Fredag klokken 11:00 avholder H.M. Kongen Statsråd. Møtet finner sted i statsrådssalen på Det Kongelige Slott. Når Regjeringen fatter beslutninger som et samlet kollegium, skjer det i Statsråd. Statsrådet ledes av Kongen, og beslutningene formuleres dermed som fattet av ”Kongen i statsråd”. Alle lover og andre vedtak i Statsråd må sanksjoneres av Kongen og kontrasigneres av statsministeren for å være gyldige. I noen tilfeller må det kalles inn til ekstraordinært statsråd. Dette skjer når det finner sted noe spiesielt, som et umiddelbart statsrådskifte, fødsel i Kongehuset og liknende. Etter Grunnlovens § 35 deltar også Tronarvingen i Statsråd: ”Saasnart Tronarvingen har fyldt sit 18de Aar, er hun eller han berettiget til at tage Sæde i Statsraadet, dog uden Stemme eller Ansvar. ” H.K.H. Kronprins Haakon deltar dermed ved sin far Kong Haralds side, og i de tilfeller hvor Kongen er fraværende – som ved sykdom eller reiser i utlandet – leder Kronprinsen Statsråd som Kronprinsregent. Dette er i henhold til Grunnlovens § 41:”Er Kongen fraværende fra Riget uden at være i Feldt, eller er han saa syg, at han ikke kan varetage Regjeringen, skal den til Tronen nærmest Arveberettigede, saafremt han har opnaaet den for Kongen fastsatte Myndighedsalder, forestaa Regjeringen som Kongemagtens midlertidige Udøver. I modsat Fald forestaar Statsraadet Rigets Bestyrelse. ” I de sjeldne tilfeller hvor både Kongen og Kronprinsen er fraværende, avholdes Statsråd på Statsministerens kontor. Kongen får da en orientering om hvilke vedtak som ble fattet ved neste Statsråd på Slottet. Dette følger av Grunnlovens § 13 hvor det blant annet heter: ”Om de Sager, som Statsraadet saaledes afgjør, har det at give Indberetning til Kongen. ”

http://www.kongehuset.no

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés