Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2010. augusztus 24., kedd

Svéd Királyi Esküvő 6.




 


Néhány hónap telt el, mióta a svéd királykisasszony megcsókolta a békát, s az herceggé változott. Akkor derült ki: nem az egyszerűségében nemes esküvői ruha volt az igazi Victorias Secret - hanem a fiú. A történet pedig, fordított: a szegény ember legkisebb fiának csókja volt, mely életre keltette Csipkerózsikát. 

Amikor ez a fotó készült, június 19-én, a nyár esti fényében, az óvárosban álló királyi palota Oroszlános kapujánál, a stockholmi utcákon félmillióan (s a tévéadáson lógva még három-négymillióan) csukták be a kilenc éven át íródó 'mesekönyvet'... Sóhajtozva-könnyezve-mosolyogva - mint ők ketten.
Mögöttük a felséges oromszülők, akik korábban számtalan próbának tették ki a fiút s lányukat, hogy derüljön ki az érintettek és ország-világ számára: ők ketten valóban egymás feltételei-e, s elbírja-e a kötelék majdan a korona súlyát is, közös életük terhei mellett.

Noha a királyi pár a kornak megfelelő hétköznapi gyermekkort és nevelést-oktatást igyekezett adni mindhárom gyermekének, s azok mindig is szabadon mozoghattak a palotán kívüli életben is... ám CarlGustaf és Silvia mégis nehezen ette meg, amit főzött; vagyis, hogy a kronprinsessa nem kékvérű, de még csak nem is jobb házból való úrfit választ magának társul. Ám, nem is az ő okos-makrancoskata lányuk lenne Victoria, ha fejet hajtott volna egy tetszetős érdekházasság kedvéért. Éppen hogy 'hétköznapi' neveltetésének útján halad, amikor férjhez megy szíve hercegéhez. 


Nem beszélve arról, hogy a papa sem tett másként: éveken át titkos kapcsolatát, eljegyzéssel tette nyilvánossá, s hamarosan feleségül vette (szintén júnuis 19-én, 76-ban) a müncheni olimpián megismert brazil-német származású tolmácslányt. E szerelmi házasság azóta remek választásnak bizonyult: Silvia  (világ)polgári attitűdjével frissességet hozott az udvarba; alaposan kitárta a palota kapuit és segített kialakítani a hetvenes évek uralkodójának új szerepét, az udvar mai arculatát)


Victoria életébe a legjobbkor lépett be Daniel - Daniel azt adta neki, amire leginkább szüksége volt, anélkül, hogy terhére lett volna. Újraépítette őt testileg-lelkileg. A közös munka eredménye önmagáért beszélt, s a változás látványos volt. A kötelességtudó, de szemlesütve járó lányból alig év alatt magabiztosan mozgó, tündöklő hercegnő lett, aki többé már nem kerülte az újságírókat, s menekült a számára kirótt feladatokba, hanem ragyogóan hozta legjobb formáját az apjától egyre gyakrabban átvállalt 'államfői' szerepben.
Amikor szerelembe szökkent kapcsolatuk 2002 májusában lelepleződött, már tudták: a királyi párnak s bizonyos köröknek aggályai vannak. (A svéd alkotmány szerint - melybe a 70-es években beiktatták a trón női ágon való öröklését - a trónörökös házasságkötéséhez a királynak, mint államfőnek, a kormánynak s a 'nép' nevében az parlament elnökének is hozzá kell járulnia - amit az utóbbiak aztán örömmel meg is tettek - hisz' a 'nép' kezdettől szimpátiával vette körül a párt, s tapsolt a legkisebb lépésnek is, melyet a hét titkos év alatt egymás felé megtettek; ők ketten végül elszántabbnak bizonyultak a királyi pár  ellenállásánál s vállalták mindenestől a közös életet - úgy is, hogy osztozniuk kell Victoria apanázsán.

 

Sok-sok szálból összeálló csomó oldódott föl június 19-én délután a királyi palota szomszédságában lévő Storkyrka-ban , mikor koronás fők színe-java - s félmilliós ünneplő tömeg - jelenlétében holtomiglan-holtodiglan-ígéretet tett egymásnak Victoria és Daniel. Ne csodálkozzatok, hogy a kivetítők elé gyűlt tömegek a ceremónia minden momentumánál üdvrivalgásban törtek ki, s szem nem maradt szárazon szerte a 'birodalomban'. "Drága barátaim, köszönöm nektek a hercegemet... - szólt a leányzó a palota mellvédéről... - taps és éljenzés. "Talán nem voltam egy béka, de az első csók mégsem változtatott herceggé... kellett hozzá a bölcs királyi pár útmutatása is - így a fiú a banketten. - "Victoria, a szerelem mindennél hatalmasabb...." mire a lány csak könnyeit nyelte és a sokadik csókot nyomta a fiú kezére. Az excellenciások pedig állva tapsoltak nekik)

 


A trónörököspár persze elillant nyomban a bál nyitótánca után, s már jól-megérdemelt nászútját élvezi Francia Polinézián. Miközben idehaza azóta sem kerülnek le a címoldalakról, Daniel  beszédét retorika-szakértők minden idők egyik legjobbjaként emlegetik, a történészek máris Daniel-effektusról beszélnek, s a monarchia népszerűségi mutatója erősen fölfelé vette az irányt. Szóval, jól tette az öreg király, hogy végül a szívére - s saját királyi jelszavára hallgatott: A jövő Svédországáért! - s beleegyezett, hogy imádott lányát elvigye a szegény ember legkisebb fia. A szakértők és a nép egyetértenek: Daniel valószínű a legjobb, ami történhetett a fennállásának 200. évfordulóját hamarosan ünneplő dinasztiával. 

http://sved.nolblog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés