Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2010. augusztus 10., kedd

A Mátyás-kori ételekkel versengtek

Ínycsiklandó ételek, fenséges borok és reneszánsz udvari forgatag várta mindazokat, akik a hétvégén ellátogatnak Nagyszakácsiba. Az érdeklődők saját maguk is megkóstolhatnak olyan, a reneszánszot idéző népi ételkülönlegességeket, mint az aranyló csorbaleves, a szalvéta gombóc vagy a viharsarki hajtogatott. Immáron tizennyolcadszorra reneszánsz udvarrá változott a Somogy megyei Nagyszakácsi a Királyi Szakácsverseny alkalmával. A tradicionális rendezvény keretei között profi szakácsokból álló csapatok mérték össze tudásukat a reneszánsz gasztronómiai kultúra jegyében. Az Aranykard Sárkányos Lovagrend bemutatójától a reneszánsz táncosok és zenészek, illetve a gólyalábasok programján keresztül mindenki megtalálhatta a számára legvonzóbb szórakozást. A konyhaművészet pedig nemcsak a szakácsverseny keretei között jelenik meg, hanem számtalan különleges, népi ételt kóstolhatnak majd meg a látogatók is a vásári forgatag részeként.A Királyi Szakácsok versenyét végül a tatai Kocsis Tibor Sándor nyerte.

nagyszakacsi

A reneszánsz korában a mai szokásoktól eltérően, minden ételt külön-külön mártásban tálaltak. A XI. század emberének szemében az egyik legfurcsább szokás az lehetett, hogy elődeink egy tálból, evőeszköz nélkül, puszta kézzel étkeztek. Nehéz elhinni, hogy a magyar konyhára oly jellemző paprikát akkor még nem ismerték, ahogyan a burgonya és kukorica sem szerepelt Mátyás király asztalán. Bár a fogások összeállítása a király udvarába szerződtetett elsőrangú szakácsok feladata volt, olykor maga Mátyás is benézett a konyhába, és ellenőrizte egy-egy kedvenc ételének zamatát. Akkoriban mindössze kétszer étkeztek, de valószínűleg semmiben sem szenvedtek hiányt, hiszen egy-egy lakoma akár 4-5 órát is igénybevett. A vacsorát kellemes zeneszó kísérte, itáliai lantosok és énekesek szolgáltatták a muzsikát. A vadakat általában bundájukban, a szárnyasokat pedig tollaikkal díszítve szervírozták. Az állatok patáit, fogait, szarvát és nyelvét gyakorta bearanyozták díszítésképpen. Abroszt nem használtak, és poharak szintén nem kerültek a vendégek elé: aki megszomjazott, az a pohárnoktól kérhetett italt. kapos.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés