Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. december 12., szombat

Nagy tömeg ünnepelte Bangkokban a thai király 80. születésnapját

Több mint százezer ember adózott tisztelettel szerdán Bangkokban Thaiföld királyának Bhumibol Aduljadedzsnek, a világ legrégebben trónra került uralkodójának nyolcvanadik születésnapja alkalmából.

http://www.origo.hu/i/0801/20080104bangkok.gif


A központi ünnepségre a Nagy Palota köré gyűlt bangkoki tömegben sokan öltöztek sárgába, az uralkodó színébe, és lengettek sárga zászlókat. (A thaiföldi hagyomány színekkel is jelöli a hét napjait; a sárga a hétfő, s Bhumibol Aduljadedzs egy hétfői napon született.)

Mintegy húszezer thaiföldi előkelőséget - köztük magas rangú katonákat és állami tisztségviselőket - hívtak meg hivatalosan a királyi születésnapra. Az uralkodó rövid időre megjelent alattvalói előtt a palota tróntermének erkélyén. Ez nagyon ritka eseménynek számít a délkelet-ázsiai országban, Bhumibol Aduljadedzs uralkodásának eddigi 61 éve alatt mindössze hatszor történt meg.

Az uralkodó egységre szólította fel nemzetét ünnepi üzenetében, amelyet a palotában mondott el meghívott előkelőségek előtt, s amelyet élő adásban közvetített a thai televízió is. Megfigyelők szerint egységfelhívása világosan jelzi, mennyire elégedetlen a király az országban uralkodó politikai bizonytalanság miatt, amely nem szűnik a Thakszin Sinavatra kormányfő hatalmát megdöntő tavalyi puccs óta. Számos elemző véli úgy, hogy a december 23-ra kitűzött választások csak tovább mélyítik majd a megosztottságot Thakszin támogatói és fő ellenfelei, a katonai elit és a bangkoki középosztály között.

Az uralkodót nagy tisztelet övezi a túlnyomórészt buddhista délkelet-ázsiai országban. Hajlott kora ellenére viszonylag jó egészségnek örvend. A múlt hónapban ápolták ugyan az agyában keletkezett vérrög és bálpanaszai miatt, de orvosai szerint nem volt súlyos a probléma.

A thai király két esztendővel fiatalabb II. Erzsébet angol királynőnél, de hat évvel korábban (1946-ban) vált hazája uralkodójává.
 


stop.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés