Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. december 3., csütörtök

Csángó szerződést írtak alá Csíkszeredában


Moldvai magyar gyermekek anyanyelvi oktatását segíti a Hargita megye önkormányzata.


Moldvai magyar gyermekek anyanyelvi oktatását segíti a székelyföldi Hargita megye önkormányzata. A támogatásról szóló megállapodást a Megyei Tanács elnöke és a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke Csíkszeredában írta alá. 80 moldvai magyar diák otthona jelenleg ez a csíkszeredai kollégium. 20 éve tanulhatnak a város magyar iskoláiban a moldvai csángó gyermekek. Kollégiumi ellátásuk évente fejenként több mint 2300 lejbe kerül. A szülők ezt nem tudják fizetni, a csángószövetség is támogatásokból finanszírozza. „Úgy látjuk, hogy az az együttműködési szerződés, amit ma aláírtunk, az segíthet abban, hogy azok a gyerekek, akik itt tanulnak Székelyföldön, azoknak az oktatását lehessen biztosítani” – emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
„Elsősorban jelzés értékű szerződés ez, hiszen először írunk így ebben a formában alá egy ilyen támogatási szerződést” - mondta Solomon Adrian, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke.
A csángó kollégium fenntartását és közösségi rendezvények szervezését idén 3500 eurónyi összeggel támogatja a Megyei Tanács.
„Ebben a nehéz időszakban ez a támogatás a legjobbkor jön” – tette hozzá Solomon Adrian.
És ez csak az első lépés. Az önkormányzat egy munkacsoportot alakítana, amely a székely és a moldvai magyar közösségek kapcsolatát erősítené: közös kulturális és gazdasági programokat szerveznének és segítenék elérni az uniós támogatásokat.

Forrás: DunaTV Híradó
Szerző: Csúcs Mária


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés