Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. december 1., kedd

Megszavazták a vajdasági statútumot

A hatalmi koalíció és az ellenzéki liberális demokraták támogatták a törvényt.


Megszavazta a belgrádi parlament a Vajdaságnak nagyobb önnállósagot adó statútumot és az alkalmazásáról szóló hatásköri törvényt. A hatalmi koalíció és az ellenzéki liberális demokraták támogatták a törvényt.
A 250 fős parlamenrtben a két törvényre 137-en, illetve 138-an szavaztak igennel. A tartomány ezzel 150 hatáskört átvesz a köztársaságtól. Az oktatásban, a művelődésben az területfejlesztésben és a mezőgazdaságban kap nagyobb önállóságot a Vajdaság. Eredeteileg az is benne volt a szövegben, hogy Újvidék a tartomány fővárosa, adminisztratív központ lesz a megnevezése. A magyar képviselők szerint ennél többet kell elérni.
„Biztosan lesz magyar uralom Vajdaságban, azonban a statútumnak az elfogadása, a kisebbségi jogok a kollektív és egyéni jogok megvalósítása is előrelépést jelent, tehát nekünk magyaroknak mindenképpen érdekünk, hogy elfogadásra került a statútum és a hatásköri törvény” – hangsúlyozta Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője.
A Vajdaságnak saját kormánya lesz, továbbá saját vagyona, zászlaja, címere. Nemzetközi szerződéseket köthet és saját irodát nyithat például Brüsszelben is. Az ellenzék szerint a Vajdaság állam lesz az államban, ami Szerbia felbomlásához vezethet.
„ Ismerve azokat, akik a törvényt készitették, egészen biztos vagyok benne, hogy Vajdaság elindul a különválás útján. Ezeket az elképzeléseiket nem is titkolják, mindenütt nyiltan beszélnek róla” – mondja Velimir Ilic, az Új Szerbia Párt elnöke.
Forrás: Híradó DunaTV
Szerző: Csíkos Zsuzsa
Nyomtatás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés