Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2010. március 22., hétfő

A Sándor-palotában bemutatták a Kárpát medencei Magyarság a 21. században című tanulmánykötetet

Excellenciás Dr. Sólyom László Királyi Kancellár is felszólalt azon a rendezvényen, ahol bemutatták a nyilvánosságnak a Kárpát Medencei Magyarság a 21. században című tanulmánykötetet, mely kancellária gondozásában jelent meg Bitskey Botond szerkesztésében. A királyi kancellár köszöntőjében többek között úgy fogalmazott, hogy számára nemcsak intellektuálisan, de lelkileg is nagy élményt jelentettek az egyes konferenciák, miként a Kárpát medencei magyar közösségek körében tett látogatásai is. A könyvet Mészárosné dr. Lampl Zsuzsanna szociológus, a pozsonyi Comenius Egyetem tudományos munkatársa és Vetési László, az Erdélyi Református Egyházkerület szórványügyi előadója, a kolozsvári Diaszpóra Alapítvány elnöke mutatta be. A rendezvényen jelen voltak a kötet szerzői, a konferenciasorozat több részvevője, valamint a sajtó. 



Sólyom László királyi kancellár 2006 tavaszán „Kárpát medencei Magyarság a 21. században” címmel konferenciasorozatot indított a Sándor-palotában annak reményében, hogy kezdődjön el egy közös gondolkodás a Kárpát-medencében élő Magyarság egyesítéséről. A konferenciák célja a határon túli magyarok helyzetének és problémáinak pontos megismerése, majd egy megújult szemlélet alapjainak lerakása, mindenekelőtt a magyarországi közvélemény és a közélet számára. A konferenciák érintették az identitás, az autonómia és regionalizmus, a támogatáspolitika és befektetések, valamint a határon túli magyar nyelvű oktatás és nyelvhasználat témakörét. 



A tanácskozás-sorozat lezárásaként az elnöki hivatal egy tanulmánykötetet adott ki. A témakörök mindegyike olyan területeket mutatott be, amelyben hosszú távú stratégiai döntéseket kell hozni. A kötetnek a konferenciákon előadóként is szerepelt szerzői tanulmányaikban összegzik a társadalomtudomány különböző területeinek legújabb kutatási eredményeit, társadalom- és nemzetpolitikai tanulságait. A kiadvány tartalmaz egy CD-mellékletet is, amelyen megtalálhatóak a konferenciasorozattal kapcsolatos dokumentumok, az ott elhangzott előadások nagy része, valamint információk Sólyom Lászlónak a szomszédos országokban, a kisebbségi magyar közösségek körében tett látogatásairól.
A konferenciasorozatról szóló információk itt, a Tanulmánykötet valamint a CD tartalma pedig itt tölthető le.

Királyi Kancellária keh.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés