Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2010. június 27., vasárnap

Galileo program - Európai Űrügynökség

Galileo: több támogatást igényel a GPS európai versenytársa


Műhold ©ESA - P. Carril
Műhold ©ESA - P. Carril

Napjainkban egyre elterjedtebb a műholdas helymeghatározás és navigáció használata, az egyetlen elérhető technológia viszont amerikai. A Galileo a GPS európai alternatívája lehet, de a versenyképességhez még további finanszírozást igényel. A saját műholdas rendszer előnye tagadhatatlan, a fejlesztése és a működtetése ellenben milliárdokat igényel. Felmerül a kérdés: a pénzügyi válság közepette megéri-e ennyit rákölteni? Az EP ipari, kutatási és energiaügyi szakbizottsága június 1-én az Európai Bizottsággal közösen vitatta meg a Galileo jelenlegi fejlesztési stádiuma és tőkeigénye kapcsán felmerülő kérdéseket. A szakbizottság elnöke Herbert Raul (néppárti, német) azt mondta, „gazdasági és politikai szempontból bölcs döntés befektetni a Galileo rendszerbe. Hiba lenne a megvalósításából félúton kiszállni, hiszen egyre több gazdasági tevékenység, például a közlekedés, a mezőgazdaság és az építőipar függ a műholdas helymeghatározástól. Új alkalmazási lehetőségek még csak ezután fognak kibontakozni”.  A Galileo minőségének és megbízhatóságának fejlesztése széleskörű alkalmazhatóságot biztosít. A precízebb helymeghatározás fejlesztése a közúti és légi közlekedés számára járna nagy előnyökkel, a mezőgazdaságnak pedig a vegyi anyagok eloszlásának követése lenne hasznos. A fejlesztés lehetővé teszi a környezeti veszélyek észlelését is, mint például a szennyeződések terjedési irányát, jéghegyeket, apály-dagály jelenséget, áramlatokat, sőt még a tengerszint változását is.

Speciális alkalmazások

  • Gazdasági célokra: a megvásárolható szolgáltatás centiméterre pontos helymeghatározást tesz lehetővé
  • Közigazgatási célra, kormányzati intézményeknek: titkosított, csak a rendőrségi és a katasztrófavédelmi szervek számára elérhető jelzések
  • A rendszer elvileg katonai célú felhasználásra is alkalmas
  • Mentési és nyomozási célokra: válaszjeladókkal felszerelt, vészjelzések helyének érzékelésére alkalmas műholdak

Mi az a Galileo?

A Galileo egy globális navigációs rendszer, amelyet jelenleg az Európai Űrkutatási Ügynökség és az Európai Bizottság közösen fejleszt, hogy az amerikai technológiának legyen európai alternatívája. A 27 Föld körül keringő műhold konstelláció a GPS-nél sokkal pontosabb mérést tenne lehetővé (kültéri használata esetén maximum 1 méter eltéréssel képes meghatározni a céltárgy helyét). A Galileot elsősorban polgári használatra fejlesztették, ezért bármilyen katonai célú alkalmazását az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa hagyná jóvá. Az első, 18 részből álló műhold sorozathoz elegendő a tőke, de a globális lefedettséghez összesen 30 műholdra (27 + 3 tartalék) van szükség. Ráadásul a műholdakat rendszeresen frissíteni kell, a hosszú távú fenntartás pedig szintén költséges. A Galileo működtetésének költségét évi 750 millió euróra becsülik. Reul azt is hozzátette, hogy a Bizottságnak ügyelnie kell arra, hogy a Galileo költségvetését szakszerűen kezeljék. „Meg kell akadályozni a költségtúllépést, amire a múltban sajnos már volt példa” – figyelmeztetette a vita résztvevőit Raul.  Az irányító központok jelenleg is épülnek, az első műholdakat 2011-ben lövik ki, 2014-ig pedig 18 műhold bocsátanak az űrbe.

http://www.europarl.europa.eu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés