Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2010. június 8., kedd

Földön kívüli élet nyomaira bukkantak a Titánon

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) tudósai úgy vélik, az élet nyomaira bukkantak a Szaturnusz legnagyobb holdján
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal munkatársai a Titán felszínének kémiai elemzése során jutottak erre a következtetésre. Felfedezték, hogy a bolygó atmoszférájában lévő hidrogén eltűnik a felszínről. A tudósok úgy vélik, hogy a hiányzó hidrogént a bolygón élő mikroszkópikus élőlények fogyaszthatják el. Vagyis a Titánon élő mikróbák hasonlóképpen lélegezhetik be és alakíthatják át a hidrogént, mint a földi élőlények az oxigént.
A Titánon lévő esetleges élet már régóta piszkálja a tudósok fantáziáját. Noha a bolygó felszíne rendkívül hideg –átlagosan mínusz 180 Celsius-fok–, a felszín alatt akár 100 kilométer mély, mínusz nyolcvan fok körüli, ammóniatartalmú óceánok is lehetnek, amelyekben már elképzelhető az élet kialakulása.
Másrészt a légkör magas metántartalma is a Titán lakottságát sejteti. Mivel az UV sugárzás folyamatosan pusztítja a metánt, ha nem lenne utánpótlása elvben 10 millió év alatt el kellett volna tűnnie a gáznak a bolygó atmoszférájából. Márpedig a metán egyik lehetséges forrása az élet – vagyis lehet, hogy a Titánon élő egyszerű kis lények termelik a bolygó légkörében lévő jelentős metánt.
John Zarnecki, az Open University távoktatási egyetem munkatársa szerint nem zárható ki, hogy más magyarázata van a jelenségnek, ám könnyen lehet, hogy a hidrogén felszíni hiánya, s a metán jelenléte az első földön kívüli életjel.
Romvári Orsolya
http://www.szabadfold.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés