Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2010. április 28., szerda

Svéd Királyi Autó

Kungaparet vid Kungsrallyt 
år 2002
Kungaparet vid Kungsrallyt år 2002. Foto: Scanpix

XVI. Károly Gusztáv Svéd Király érdeklődési köre

Bilar


Kungen visade tidigt vad som var hans stora intressen: bilar och verktyg. På femårsdagen, den första som Kronprins, uppvaktades han med en trampbil, murslev, tegelstenar, trädgårdsverktyg och ett ok med två hinkar. Motorintresset har hållit i sig; vid veteranbilsrallyt Svenska Kungsrallyt på Öland kör Kungen med förkärlek en gammal Volvo PV 60, som han fick i 50-årspresent.

Natur, sport och friluftsliv


Ända sedan barndomen har Kung Carl Gustaf tyckt om att vistas i naturen. Friluftsliv och idrottsaktiviteter är favoritintressen. Kungen är en mycket duktig skidåkare. Han har åkt Vasaloppet tre gånger, 1977, 1987 och 1997.
Sommartid ägnar han sig gärna åt båtsport.På det privata sommarslottet Solliden arbetar Kungen med energi i trädgården. Det handlar inte så mycket om blomsterrabatterna utan om grovarbete. Kungen lägger nya vattenledningar, gräver dammar eller gallrar ekskogen.
I Storlien har Kungen en sportstuga, ett arv efter föräldrarna. Efter Prins Bertils död har Kungafamiljen övertagit Villa Mirage i S:t Maxime i Frankrike.

Konst, musik och mat


Kungen är intresserad av konst, musik och mat. Han är medlem av Gastronomiska akademin.Han har på senare år ställt ut delar av Kung Gustaf VI Adolfs och sin privata samling av grafik och har initierat ett flertal musikevenemang på Stockholms slott.

Jakt


Till Kungens fritidsintressen räknas även jakt. Han deltar vartannat år i de kungliga jakterna i Halle- och Hunneberg och årligen i Bergslagen, samt  i klövdjursjakter bland annat på Tullgarn.Se också länk om engagemang i vänstra menyraden på denna sida. 

royalcourt.se

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés