Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2014. december 8., hétfő

Szent Korona megemlékezés Veszprémben

Öt évvel ezelőtt, 2010-ben dr. Horváth Zsolt, akkori veszprémi országgyűlési képviselő kezdeményezésére emlékjelet helyeztek a Szikla falára. A Szent Koronát a jogarral, az országalmával és a karddal Veszprémbe hozták a koronaőrök. Azóta minden évben megemlékezést szervez a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány és a Katonák Szövetsége az évfordulón.





Dr. Horváth Zsolt emlékeztetett, széles körű összefogás eredménye az emlékmű, mely dísze lett a városnak. – Minden ember számára méltó jelkép az összefogás és a koronaőrök tette is, akik készek voltak arra, hogy akár az életük árán is megvédjék a koronát. Azt szeretnénk, ha minden veszprémi büszke lenne rá, és a Veszprémbe érkezők is megtudnák, hogy városunk nyújtott otthont a koronának. Ezért helyeztük az emlékjelet a katonai objektum külső falára – fogalmazott a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke.



Az ünnepi megemlékezés szónoka, Lezsák Sándor arról beszélt, hogy a középkori Európában az uralkodó testőrség tagjának lenni a katonai életpálya csúcsa volt. Egy évszázad óta sok fiatal - Európa szinte valamennyi országában – izgatottan lapozza Dumas regényét a három testőrről, akik az ország legfontosabb személyének, a királynak és családjának az életét és becsületét védelmezték. – Abban a korban valamennyi nemes ifjú álma volt, hogy a királyi testőrség sorába felvételt nyerjen. 


Az 1464 évi II. törvény, illetve az 1492 évi III. törvény például csak magas rangú személyek számára engedi meg a korona őrzését. Az 1500 évi XXIII. törvény hangsúlyozottan kettő legfőbb koronaőr megválasztását tette lehetővé. A 40-50 fős koronaőrség közül ők ellenőrizhették időközönként a koronázási jelképek állapotát. Ismerniük kellett jellegzetességeiket, annak érdekében, hogy bármikor teljes bizonyossággal felismerjék őket. Beszédében az Országgyűlés alelnöke arra is kitért, hogy a Szent Koronát, mivel az Árpádházi királyok folyamatosan járták az országot, Székesfehérváron őrizték.


A Szent Korona viszontagságai arra késztették a magyar rendeket, hogy törvénnyel szabályozzák a korona őrzését. A koronaőr hivatali felelőssége jogilag csak az Országgyűléssel szemben állt fenn. A veszprémi megemlékezést ökumenikus istentisztelet előzte meg, majd az Országgyűlés alelnöke, dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Porga Gyula polgármester és Némedi Lajos alpolgármester: Veszprém város vezetői, valamint a veszprémi katonai alakulatok vezetői helyeztek el koszorút az emlékjelnél.


További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban
(Forrás: Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány)






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés