Archiregnum

A Magyar Királyságban a Jóisten lakozik. Jelenléte annyira áthatja a szívünket, hogy még a Földünk megjelölésére is az Úr nevét használjuk. Úr, uruszág, ország, mondogatjuk királyságunkról. Uradalmakról beszélünk, mint a rendezett élet legkisebb egységéről. A Jóisten lelke van a Föld erejében, a Nap sugarában és a Szél zúgásában! A teremtés, a Mindenség koronája ez a királyság: az Isten országa, a világ legnagyobb csodája! A Mindenhatónak, a Földnek és a Népnek az egységét pedig az Égből alászállott Szent Korona pecsételi meg! Annyira szeretjük az összetartozás égi jelét, hogy egylényegűvé váltunk vele. Bennünk, általunk kelt életre a Szent Korona. Képe minden születő gyermeknek a szívében ott ragyog! Ez a fénylő tökéletesség összefűzi mindazokat akik valaha ebben a királyságban éltek. Az e világi és a mennyei élet összetartozik, mert a Szent Korona Királysága örök életű. Ez az evangéliumra épült ország jelként lebeg Ég és Föld között. A Világ más birodalmai úgy neveznek bennünket Archiregnum, Őskirályság, Főkirályság, Mintakirályság! Ebben a hazában az országos tisztségek viseléséért jár a legmagasabb fizetség, mert az Ország felemelkedése a legnagyobb dicsőség! A határokat és a törvényeket az Úristen jelölte ki, hogy mindenki kövesse az Örök Rendet! A mércét, amellyel a Szent Király megvalósítja a Mindenható tervét Budapesten őrzik örök emlékeztetőül, hogy mindenki emlékezetében tartsa: Mindenki azonos a Jóisten előtt! Az emberek a szerződéseiket a Jóisten papjai és szerzetesei előtt kötik, mert vallási szerződés minden egyezség. Az Isten papjai és szerzetesei életre szóló házasságban élnek, mivel a Jóisten a férfit és a nőt párnak, egynek teremtette! Az igazság szeretete igazgatja ezt az országot, mert az igazságérzet a Jóisten szeretete! Ez az ősi, égi eredetű királyság a Magyar Királyság! Isten és a Szent Korona nevében küzdjünk Nemzetünk felemelkedéséért!

Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2014. december 8., hétfő

Szent Korona megemlékezés Veszprémben

Öt évvel ezelőtt, 2010-ben dr. Horváth Zsolt, akkori veszprémi országgyűlési képviselő kezdeményezésére emlékjelet helyeztek a Szikla falára. A Szent Koronát a jogarral, az országalmával és a karddal Veszprémbe hozták a koronaőrök. Azóta minden évben megemlékezést szervez a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány és a Katonák Szövetsége az évfordulón.

Dr. Horváth Zsolt emlékeztetett, széles körű összefogás eredménye az emlékmű, mely dísze lett a városnak. – Minden ember számára méltó jelkép az összefogás és a koronaőrök tette is, akik készek voltak arra, hogy akár az életük árán is megvédjék a koronát. Azt szeretnénk, ha minden veszprémi büszke lenne rá, és a Veszprémbe érkezők is megtudnák, hogy városunk nyújtott otthont a koronának. Ezért helyeztük az emlékjelet a katonai objektum külső falára – fogalmazott a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke.Az ünnepi megemlékezés szónoka, Lezsák Sándor arról beszélt, hogy a középkori Európában az uralkodó testőrség tagjának lenni a katonai életpálya csúcsa volt. Egy évszázad óta sok fiatal - Európa szinte valamennyi országában – izgatottan lapozza Dumas regényét a három testőrről, akik az ország legfontosabb személyének, a királynak és családjának az életét és becsületét védelmezték. – Abban a korban valamennyi nemes ifjú álma volt, hogy a királyi testőrség sorába felvételt nyerjen. 


Az 1464 évi II. törvény, illetve az 1492 évi III. törvény például csak magas rangú személyek számára engedi meg a korona őrzését. Az 1500 évi XXIII. törvény hangsúlyozottan kettő legfőbb koronaőr megválasztását tette lehetővé. A 40-50 fős koronaőrség közül ők ellenőrizhették időközönként a koronázási jelképek állapotát. Ismerniük kellett jellegzetességeiket, annak érdekében, hogy bármikor teljes bizonyossággal felismerjék őket. Beszédében az Országgyűlés alelnöke arra is kitért, hogy a Szent Koronát, mivel az Árpádházi királyok folyamatosan járták az országot, Székesfehérváron őrizték.


A Szent Korona viszontagságai arra késztették a magyar rendeket, hogy törvénnyel szabályozzák a korona őrzését. A koronaőr hivatali felelőssége jogilag csak az Országgyűléssel szemben állt fenn. A veszprémi megemlékezést ökumenikus istentisztelet előzte meg, majd az Országgyűlés alelnöke, dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Porga Gyula polgármester és Némedi Lajos alpolgármester: Veszprém város vezetői, valamint a veszprémi katonai alakulatok vezetői helyeztek el koszorút az emlékjelnél.


További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban
(Forrás: Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány)


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés