Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2010. december 14., kedd

A Naprendszer határáról üzent haza a Voyager-1


Elért a Naprendszer határára az 1977 szeptemberében fellőtt Voyager-1 űrszonda, a Földtől legmesszebb levő, emberkéz készítette tárgy. A veterán szonda jelenleg 17,4 milliárd kilométerre van a Földtől, és óránként 61 ezerrel növeli ezt a számot. Ez a távolság olyan nagy, hogy a szonda rádiójelei 16 óra alatt érnek csak el a Földig. A legutóbbi hazaküldött adatok szerint [1] a szonda Low-Energy Charged Particle Instrument nevű műszere, ami a napszél sebességét és irányát méri, fontos változást észlelt.

50413711 voyagerfull nasa 624

A műszer évtizedek óta egyre kisebb értéket mutat (mivel a Naptól távolodva csökken a napszél ereje), most azonban a Nap irányából érkező részecskék mennyisége nullára változott, pontosabban a műszer által mérhető minimum alá csökkent, és a hátszél helyett megjelent egy oldalról érkező gyenge részecskehullám. Ez pedig azt jelenti, hogy a szonda elérte a Naprendszer határát, ahol a helioszférát egy buborékszerű jelenség zárja le. Ez további egymilliárd kilométeren át tart a becslések szerint, a Voyager-1 pár év alatt átér rajta, és kijut a csillagrendszerek közti mélyűrbe.
A Voyager-1-et 33 éve azzal az elsődleges feladattal bocsátotta útjára a NASA, hogy a Jupitert, a Szaturnuszt, az Uránuszt és a Neptunuszt vizsgálja. 1989-re végzett is ezzel a feladattal, elhaladt a Naprendszer legnagyobb bolygói mellett, és fontos mérési adatokat, fényképeket küldött haza. Azóta a Naprendszer határa felé tart, és ha elhagyja, a Tejútrendszer középpontja felé fog továbbhaladni, miközben küldi haza a mérési adatait, amíg a nukleáris elemei bírják energiával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés