Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2010. december 2., csütörtök

Kiállítás a Svéd Királyi Udvarban

Utställning om Karl XIV Johan och de första Bernadotterna öppnar 2 december

Kronprinsessan Josefina i sitt skrivrum på Stockholms slott. Akvarell ur Hertiginnan Augusta Amalias av Leuchtenberg album. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.
I år är det 200 år sedan den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk tronföljare och jubileet firas med en utställningen Hemma på slottet – hos de första Bernadotterna.  Utställningen öppnar den 2 december 2010 och visas till och med den 6 mars 2011, i Bernadottevåningens drabantsalar på Kungliga slottet. Besök Kungliga slottet
Drottning Josefina med barnen, prinsarna Karl, Gustav och Oskar. Signerad Söderberg 1829. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.
Utställningen Hemma på slottet – hos de första Bernadotterna fokuserar på familjen Bernadottes privata sfär under 1800-talets första hälft.
 
Under Karl Johans svenska år 1810–1844 etablerades den Bernadotteska kungaätten. Den gamle revolutionssoldaten fick uppleva att bli farfar till fyra prinsar och en prinsessa.  Vad ägnade sig denna familj om nio personer åt på sin privata tid i slottet?
Akvarellmålning av Oskar I och drottning Josefinas dotter prinsessan Eugenie föreställande, prins Gustaf "sångarprinsen" och hovfröken Bennet spelandes piano. Tiden för scenen är 29 april 1849. Foto: Alexis Daflos.
Många medlemmar av familjen har haft konstnärliga anlag som de fått möjlighet att utveckla. Så fick vi inte bara en sångarprins utan flera sjungande, spelande och komponerande prinsar och prinsessor. Bevarade broderier och akvareller vittnar om skaparglädje. Prinsessan Eugenies många bevarade akvarellteckningar är en källa till kunskap om det kungliga privata livet.
Karl XIV Johan vid sitt skrivbord på Stockholms slott. Litografi av Deroy efter Carl Stefan Bennet. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.
I samband med utställningen utkommer en katalog med dokumentation över de första Bernadotternas fritid och engagemang. Skriftens författare har generöst bidragit med sina kunskaper:
  • Eva Öhrström om hur det musicerades på slottet
  • Sven-Åke Heed om drottning Désirées teaterintresse
  • Kunglig uppfostran under 1800-talets första hälft utreds av Per Sandin
  • Gunnel Becker om drottning Josefinas engagemang för en katolsk kyrka i Stockholm och i Christiania
  • Jan Garnert om hur ljusen var förutsättningen för kvällsaktiviteter under vinterhalvåret
  • Karl Johan-tidens arkitektur och inredningar behandlas av Göran Alm och Lars Ljungström
Katalogen kommer att finnas till försäljning i Slottsboden på Kungliga slottet.
royalcourt.se

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés