Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2014. július 1., kedd

Szentségében gyökerezik a király

Szent László nagysága azon túl, hogy igazi nagy király volt, szentségében gyökerezik.

Hagyományos városi Szent László-napot tartottak a magyaróvári Szent Gotthárd Római Katolikus Egyházközség és a városvédő egyesület szervezésében, az önkormányzat támogatásával vasárnap este. Az esemény alkalmával ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Gotthárd-templomban Kapui Jenő esperes. Ezt követően a lovagkirály szobrának tövében dr. Kocsis Sándor, a városvédők elnöke köszöntőjében kiemelte: történeti hagyomány, hogy Magyaróváron, mint határőrvidéken megfordult Szent László. A lovagkirály tisztelete évszázadok óta él a városban.


Szent László királyra emlékeztek vasárnap a róla elnevezett téren Mosonmagyaróváron.
Szent László királyra emlékeztek vasárnap a róla elnevezett téren Mosonmagyaróváron.


Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója Szent László örökségét méltatva kiemelte: a középkorban Szent Istvánénál is erősebb volt a lovagkirály tisztelete. Nem csupán a templomokban tisztelték, hanem különösen nagy tekintélye volt a későbbi királyi udvarokban is.
A szónok részletesen beszélt Szent László hermája készítésének körülményeiről. Mint mondta: a többi Árpád-házi király, szent arcvonásai nem ismertek, a róluk készült alkotások csupán művészi elképzelések. Ezzel szemben Szent László hermáján a lovagkirály valódi arcvonásai láthatók. Kiss Tamás szerint Szent László nagysága azon túl, hogy igazi nagy király volt, szentségében gyökerezik.

http://www.kisalfold.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés