Archiregnum

A Magyar Királyságban a Jóisten lakozik. Jelenléte annyira áthatja a szívünket, hogy még a Földünk megjelölésére is az Úr nevét használjuk. Úr, uruszág, ország, mondogatjuk királyságunkról. Uradalmakról beszélünk, mint a rendezett élet legkisebb egységéről. A Jóisten lelke van a Föld erejében, a Nap sugarában és a Szél zúgásában! A teremtés, a Mindenség koronája ez a királyság: az Isten országa, a világ legnagyobb csodája! A Mindenhatónak, a Földnek és a Népnek az egységét pedig az Égből alászállott Szent Korona pecsételi meg! Annyira szeretjük az összetartozás égi jelét, hogy egylényegűvé váltunk vele. Bennünk, általunk kelt életre a Szent Korona. Képe minden születő gyermeknek a szívében ott ragyog! Ez a fénylő tökéletesség összefűzi mindazokat akik valaha ebben a királyságban éltek. Az e világi és a mennyei élet összetartozik, mert a Szent Korona Királysága örök életű. Ez az evangéliumra épült ország jelként lebeg Ég és Föld között. A Világ más birodalmai úgy neveznek bennünket Archiregnum, Őskirályság, Főkirályság, Mintakirályság! Ebben a hazában az országos tisztségek viseléséért jár a legmagasabb fizetség, mert az Ország felemelkedése a legnagyobb dicsőség! A határokat és a törvényeket az Úristen jelölte ki, hogy mindenki kövesse az Örök Rendet! A mércét, amellyel a Szent Király megvalósítja a Mindenható tervét Budapesten őrzik örök emlékeztetőül, hogy mindenki emlékezetében tartsa: Mindenki azonos a Jóisten előtt! Az emberek a szerződéseiket a Jóisten papjai és szerzetesei előtt kötik, mert vallási szerződés minden egyezség. Az Isten papjai és szerzetesei életre szóló házasságban élnek, mivel a Jóisten a férfit és a nőt párnak, egynek teremtette! Az igazság szeretete igazgatja ezt az országot, mert az igazságérzet a Jóisten szeretete! Ez az ősi, égi eredetű királyság a Magyar Királyság! Isten és a Szent Korona nevében küzdjünk Nemzetünk felemelkedéséért!

Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2010. október 5., kedd

Horvátország a Magyar Királyság része - Egyesítsük Nagy-Magyarországot!

Magyar nyelvoktatás Vukováron
Noha csak 419 magyar él a városban egyesületük igen tevékeny.
Szerző: Varga József Forrás: Térkép

Vukovár  (Horvátország)
Vukovár
Vukovár
Pozíció Horvátország térképén

A horvátországi Vukováron a legutóbbi népszámlálási adatok szerint 419 magyar nemzetiségű polgár él. Ugyan az ottani magyarok szétszóródtak, de 2008-ban sikerült létrehozni saját egyesületüket, így újraéleszteni nemzeti öntudatukat. Bár sokan nem beszélnek jól magyarul, de a heti egy magyar nyelvtanfolyam mindig teltházas.

Szeptember eleje óta húszan tanulnak magyarul Vukováron. Magyar származású, de magyarul nem, vagy alig tudó, és a magyar kultúra iránt baráti vagy rokoni szálak miatt is érdeklődő tanulója egyaránt van a magyar nyelvtanfolyamnak.

– Szeptember elején kezdődött itt Vukováron a magyar nyelvtanfolyam, ugyanis nagyon sokan vannak olyanok, akiknek van valamilyen magyar vonatkozása, magyar szülők, magyar barátok, de a nyelvet sajnos nincs lehetőségük itt használni. Ennek ellenére nagyon sokan jelezték, hogy szeretnének egy magyar nyelvtanfolyamot, hogy elinduljon, és ez sikerült is. Jelenleg 20-an vannak, akik itt tanulnak – mutatta be a kezdeményezést a Térképnek Molnár Ljubic Mónika végzős magyar szakos hallgató.

A résztvevők jelenleg hetente két órában tanulják a magyar nyelvet a Vukovári Magyarok Egyesülete által szervezett tanfolyamon. A vukovári magyaroknak sosem volt lehetőségük anyanyelvük gyakorlására. Sem óvodai, sem iskolai oktatás nincs és nem is volt magyar nyelven.

Vukováron a lakosság alig 1,5%-át teszik ki a magyarok, a legutóbbi népszámlálási adatok szerint 419 személyről beszélhetünk.

Az egyesület alapítója, Jakumetovics Rózsika messzire viszi a vukovári magyarok hírét, hiszen udvara szeptemberben bekerült Horvátország 15 legszebb és legdekoratívabb udvara közé.

Számára azonban a porta gondozása csak hobbi. Rózsika volt az, aki összegyűjtötte a városban élő magyarokat, hogy velük együtt közösen Vukováron is különböző kulturális eseményeket, irodalmi esteket és hagyományápoló rendezvényeket szervezhessenek, természetesen magyar nyelven.

– Ma már százan vagyunk az egyesületben, annak aktív tagjai 40-en vannak állandóan. Asszonykórusunk is van, táncolunk is, nagyon sok helyen voltunk, és azt hiszem, hogy nagy eredményt értünk el ez a három év alatt – meséli örömmel Jakumetovics Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke.

Az biztos, hogy a vukovári az egyike a legszorgalmasabb horvátországi magyar egyesületeknek. Rendkívül tevékeny emberekről van szó és nekik köszönhetően újra hallható magyar szó Vukováron.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés