Budavári Királyi Palota

Budavári Királyi Palota

Támogatja Nagy-Magyarország, a Magyar Királyság területeinek egyesítését!

Királyi bejegyzések archívuma

A királyi oldal rendszeres olvasása jót tesz a Magyar Királyságnak és Önnek egyaránt!

2009. november 24., kedd

Herman Van Rompuy az Európai Tanács elnöke



Herman Van Rompuy az Európai Tanács élére a múlt csütörtöki brüsszeli EU-csúcson megválasztott belga kormányfő. Van Rompuy-t 2008. december végén nevezték ki Belgium miniszterelnökének.
Januártól kezdve azonban két és fél éven át a négy gyermeket felnevelő politikus irányítja majd az Európai Tanácsot, vagyis az EU állam- és kormányfőinek gyülekezetét – tehát az EiT-üléseken többek között Merkelt is. Az új EiT-elnök életének mottója: „rustige vastheid”, azaz csendes eltökéltség. Ezt a nevet adta saját házának is a Brüsszeltől délre, a flamand-vallon nyelvhatáron fekvő Rhode-Saint-Genèse-ben, ami egyébként a belga főváros egyik gazdag elővárosának számít. Ezt a csendes eltökéltséget látják elemzők abban is megnyilvánulni, hogy Van Rompuy-nek sikerült életképes belga koalíciót összeállítani.
Van Rompuy gyakorló katolikus, aki pártja, a flamand CD&V konzervatív szárnyához tartozik. Egyszer közösen szerepelt egy belga újság címlapján öccsével, a szintén politikus Eric-kel. Az volt föléjük írva, hogy ők Flandria lelkiismere. Mivel hat EU-csúcson vett részt az elmúlt egy évben jól ismeri az Unió működését. Költségvetési miniszterként (1993-99 között) ő irányította Belgium felkészülését az euróövezeti tagságra. Apja közgazdászprofesszor volt és ő maga is közgazdaságtant tanult és filozófiát.1994-ben majdnem Belgium miniszterelnöke lett, amikor úgy tűnt, hogy az akkori kormányfő, Jean-Luc Deheane lesz az Európai Bizottság következő elnöke.
„Egész politikai pályafutásom egymás kölcsönös megértéséről szól. Ezt kívánom folytatni” – mondta első beszédében a csütörtöki csúcs végén. Könnyedén váltott flamandról franciára majd angolra és vissza. Új posztjáról, illetve az annak betöltéséhez szükséges politikus profilról azt mondta: „Csak egy profil létezhet, a párbeszédé, az egységé és  cselekvésé”.
www.vg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

Oldal statisztika: összes oldalmegjelenítés